Analitički pregled usklađenosti zakonodavstva za poglavlje Okoliš (Poglavlje 27)

Bilateralna faza analitičkog pregleda zakonodavstva (screening) za poglavlje Okoliš (Poglavlje 27) održava se od 15. do 19. svibnja u Bruxellesu.

Analitički pregled priprema je za pristupne pregovore s Europskom unijom, a u bilateralnoj fazi hrvatski će predstavnici upoznati Europsku komisiju sa stanjem hrvatskog zakonodavstva i do sada ostvarenom razinom usklađenosti s pravnom stečevinom Europske unije u ovom poglavlju.

Tijekom eksplanatorne faze screeninga za ovo poglavlje održane od 3. do 11. travnja 2006. godine u Bruxellesu predstavnici Europske komisije predstavili su pravnu stečevinu EU (acquis communautaire) u tom području.

Prvog dana bilateralnog screeninga za ovo poglavlje hrvatski stručnjaci predstavljaju stanje u horizontalnom zakonodavstvu, te u području zaštite od buke i kakvoće zraka. Horizontalno zakonodavstvo obuhvatit će, među ostalim, sudjelovanje javnosti i pristup informacijama o okolišu, odgovornost za štetu u okolišu, procjenu utjecaja i stratešku procjenu utjecaja na okoliš.

O kakvoći zraka i klimatskim promjenama govoriti će se i drugog dana screeninga, tijekom kojeg će na dnevnom redu i biti sprječavanje i kontrola industrijskog onečišćenja, te civilna zaštita.

Trećeg dana hrvatski će stručnjaci predstaviti stanje i razinu usklađenosti u području zaštite prirode, te u upravljanja otpadom, što će biti na dnevnom redu i četvrtog dana.

Stanje i razina usklađenosti u sektoru upravljanja vodama u Republici Hrvatskoj bit će predstavljeno tijekom četvrtog i petog dana.

Posljednjeg dana bit će predstavljen sektor kemikalija i genetski modificiranih organizama, te zaštita životinja koje se koriste u eksperimentalne i druge znanstvene svrhe.

Po završetku analitičkog pregleda za ovo područje, Europska će komisija izraditi Izvješće o njegovim rezultatima i spremnosti za početak pregovora u ovom poglavlju.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Maši Ivaniš, savjetnici za odnose s javnošću u Uredu glavnog pregovarača na telefon: 01/45 69 333 ili e-mail: masa.ivanis@vlada.hr..