Analitički pregled usklađenosti zakonodavstva za poglavlje Informacijsko društvo i mediji (Poglavlje 10)

Eksplanatorna faza analitičkog pregleda (screening) za poglavlje Informacijsko društvo i mediji (Poglavlje 10) održava se od 12. do 13. lipnja 2006. godine u Bruxellesu.

Analitički pregled pravne stečevine priprema je za pristupne pregovore, a provodi se s ciljem da se države kandidatkinje upoznaju s pravnom stečevinom Europske unije i pripreme za članstvo. Screening također služi da bi se utvrdilo kada je moguće započeti pristupne pregovore o pojedinom poglavlju.

Prema utvrđenom rasporedu, analitički pregled za ovo poglavlje pregovora sastojat će se od izlaganja Europske komisije na temu elektroničkih komunikacija (zajednički regulatorni okvir za elektroničke komunikacijske mreže i usluge, pristup i međusobno povezivanje elektroničkih komunikacijskih mreža i pripadajuće opreme, ovlaštenja na području elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga, osnovne usluge i prava korisnika u svezi s elektroničkim komunikacijskim mrežama i uslugama, privatnost u elektroničkim komunikacijama, natjecanje na tržištima elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga, te politika radiofrekvencijskog spektra), potom na temu strategije širokopojasnog pristupa, te Interneta (Internet domene, sigurna uporaba Interneta, štetni i ilegalni sadržaji, transeuropske komunikacijske mreže).

Drugog dana screeninga govorit će se o audiovizualnoj politici (opća pravila i europski medijski standardi, oglašavanje, tele-trgovina, emisije pod pokroviteljstvom, zaštita maloljetnika, pravo na ispravak, nadzor nad provedbom pravila o programskim načelima, mjere zaštite filmske građe i dr.), te o uslugama informacijskog društva (elektronički potpis, elektronička trgovina, program Zajednice o interoperabilnom pružanju europskih prekograničnih elektroničkih usluga javne vlasti, IDABC, pravna zaštita usluga koje se temelje na uvjetovanom pristupu i dr.)

Bilateralni screening za ovo poglavlje održat će se 17. i 18. srpnja 2006. godine kada će hrvatski predstavnici Europskoj komisiji predstaviti zakonodavni i administrativni sustav Republike Hrvatske u ovom području.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti savjetnici za odnose s javnošću u Uredu glavnog pregovarača, Maši Ivaniš, na telefon: 01/45 69 333 ili e-mail: masa.ivanis@vlada.hr.