Analitički pregled usklađenosti zakonodavstva za poglavlje Industrijska politika i poduzetništvo (Poglavlje 20),

Bilateralni screening za poglavlje Industrijska politika i poduzetništvo (Poglavlje 20) održat će se 27. i 28. travnja u Bruxellesu

U Bruxellesu se 27. i 28. travnja 2006. godine održava bilateralni screening za poglavlje Industrijska politika i poduzetništvo (poglavlje 20) na kojem će hrvatski stručnjaci prezentirati razinu spremnosti i planove za provedbu pravne stečevine u ovom području. Tijekom prve, multilateralne faze analitičkog pregleda za poglavlje Industrijska politika i poduzetništvo, održane u Bruxellesu 27. i 28. ožujka, predstavnici Europske komisije detaljno su objasnili pravnu stečevinu EU u ovom području.

Tijekom bilateralnog screeninga hrvatski će predstavnici govoriti o temeljnim dokumentima i postojećem stanju i aktivnostima u području industrijske politike i pojedinih industrijskih sektora (primjerice automobilska industrija, farmaceutska industrija, biotehnologija, kemijska industrija, graditeljstvo, brodogradnja, obrambena industrija, turizam, čelik, tekstilna industrija i drvna industrija) u Republici Hrvatskoj, kao i ulozi inovacija.

Vezano uz razvoj malog i srednjeg poduzetništva bit će riječi o politikama i provedbenim mjerama za stvaranje poslovnog okruženja pogodnog za daljnje jačanje malih i srednjih poduzetnika. Neke od tema bit će obrazovanje i izobrazba u poduzetništvu, jeftinije i brže osnivanje poduzeća, kvalitetnije zakonodavstvo i regulacija, raspoloživost potrebnih vještina, pristup tržištu, oporezivanje i financijska pitanja, jačanje tehnološkog kapaciteta malih poduzeća, te instrumenti financiranja koji su na raspolaganju malim i srednjim poduzetnicima i aktivnosti za njihovo bolje korištenje.

Po završetku bilateralnog screeninga, Europska će komisija izraditi Izvješće o njegovim rezultatima i spremnosti za početak pregovora u ovom poglavlju.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Maši Ivaniš, savjetnici za odnose s javnošću u Uredu glavnog pregovarača na telefon: 01/45 69 333 ili e-mail: masa.ivanis@vlada.hr.