U utorak, 19. svibnja 2009. godine, s početkom u 12.00 sati u prostorijama Kulturno informativnog centra (Preradovićeva 5, Zagreb) održat će se predstavljanje knjige „Hrvatska i Mediteran – geopolitički aspekti“ autora Jure Vujića, savjetnika u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracije Republike Hrvatske

U utorak, 19. svibnja 2009. godine, s početkom u 12.00 sati u prostorijama Kulturno informativnog centra (Preradovićeva 5, Zagreb) održat će se predstavljanje knjige „Hrvatska i Mediteran – geopolitički aspekti“ autora Jure Vujića, savjetnika u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracije Republike Hrvatske.

Na predstavljanju knjige, uz autora Vujića, sudjelovat će dekan Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, koordinatorica za Uniju za Mediteran Nives Malenica, kao i ravnatelj Diplomatske akademije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracije Mladen Andrlić. 

„Hrvatska i Mediteran – geopolitički aspekti“ djelo je koje analizira realnosti i nedostatke geopolitičkog položaja u regiji te određuje geopolitičke, geostrateške, geoprometne, energetske i vojno-sigurnosne postojeće i potencijalne čimbenike koji su odlučujući za utvrđivanje geopolitičke uloge i pozicioniranje Republike Hrvatske u svim inicijativama regije. Knjiga autora Jure Vujića doprinosi razumijevanju Mediterana kao regije, hrvatske uloge u njoj, te geopolitike u širem smislu. Riječ je o relevantnom dodatku zbirci stručne literature koji je sada na raspolaganju hrvatskoj službi vanjskih poslova, kao i akademskoj i široj javnosti. Knjiga je potkraj 2008. godine objavljena u izdanju Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.