U srijedu, 10. prosinca 2008. godine, u Zagrebu će se održati četvrti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Republike Hrvatske i Europske unije. Sastankom Odbora će predsjedati državni tajnik za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija dr. sc. Davor Božinović...

U srijedu, 10. prosinca 2008. godine, u Zagrebu će se održati četvrti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Republike Hrvatske i Europske unije. Sastankom Odbora će predsjedati državni tajnik za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija dr. sc. Davor Božinović, dok će izaslanstvo Europske komisije predvoditi v.d. direktora u Općoj upravi za proširenje Europske komisije David Daly, koji je zadužen za vođenje pristupnih pregovora s Hrvatskom.

Odbor za stabilizaciju i pridruživanje između Republike Hrvatske i Europske unije je zajedničko tijelo osnovano Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju kojeg s jedne strane čine predstavnici Europske komisije i država članica EU, a s druge predstavnici Vlade Republike Hrvatske. Redoviti sastanci Odbora su jednom godišnje, a osnovna mu je zadaća ocijeniti provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ove se godine sastanak Odbora održava mjesec dana nakon što je Europska komisija predstavila pozitivno Izvješće o napretku Republike Hrvatske u 2008. godini uz koje je predstavljen indikativni radni raspored za tehnički završetak pristupnih pregovora do kraja 2009. godine. Također, sastanak se održava uoči Međuvladine konferencije o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji koja će održati ovog mjeseca.

Sastanak Odbora predstavlja još jednu priliku u kojoj predstavnici Europske unije i Hrvatske mogu razmijeniti stajališta o ostvarenim dostignućima, s obzirom na političke i ekonomske kriterije, kao i o napretku usklađivanja s pravnom stečevinom Zajednice. Ujedno ovaj sastanak, koji predstavlja redoviti politički dijalog između Hrvatske i Europske unije, dat će dodatni poticaj za provedbu sveobuhvatnih reformi, posebice vezanih uz reformu pravosuđa i državne uprave, borbu protiv korupcije te restrukturiranje sektora brodogradnje, kao obveze koje proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Nakon sastanka Odbora bit će objavljeno priopćenje za javnost.