Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković, kao član izaslanstva predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, boravit će 13. i 14. srpnja 2008. godine u Parizu povodom Sastanka na vrhu Barcelonskog procesa: Unije za Mediteran

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković, kao član izaslanstva predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, boravit će 13. i 14. srpnja 2008. godine u Parizu povodom Sastanka na vrhu Barcelonskog procesa: Unije za Mediteran.

Ministar Jandroković sudjelovat će na sastanku ministara vanjskih poslova na kojem će biti usvojena odluka o punopravnom članstvu Republike Hrvatske u Barcelonskom procesu: Uniji za Mediteran.

„Barcelonski proces – Unija za Mediteran“ jedna je od važnijih vanjskopolitičkih inicijativa predsjednika Francuske Republike i predsjedavajućeg Europske unije Nicolasa Sarkozya. Namjera je da se, kroz projektni pristup i sektorsko povezivanje, doprinese ostvarivanju ozračja suradnje na Mediteranu te osnaži politička razina odnosa EU s mediteranskim partnerima.

Izvorna inicijativa predsjednika Sarkozya za osnivanjem Mediteranske unije, službeno predstavljena u kolovozu 2007. godine, doživjela je temeljne koncepcijske promjene dogovorom postignutim na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu 13.-14. ožujka 2008. godine. Time je inicijativa institucionalno postavljena u postojeću arhitekturu Euro-mediteranskog partnerstva, tzv. Barcelonskog procesa (osnovanog 1995.), s novim imenom „Barcelonski proces - Unija za Mediteran“.

Buduće partnerstvo okupljat će svih 27 država članica EU i Europsku komisiju, zajedno s članicama i promatračima Barcelonskog procesa, te ostalim obalnim sredozemnim državama (Republika Hrvatska, Bosna i Heregovina, Crna Gora, Kneževina Monako).

Republika Hrvatska je 7. svibnja 2008. godine izrazila namjeru za pristupanjem Barcelonskom procesu, te je u okviru diplomatskih priprema pozvana sudjelovati na sastancima visokih dužnosnika EuroMed-a kao gost predsjedavajućeg do stjecanja statusa punopravnog člana Barcelonskog procesa 13. srpnja 2008. godine u Parizu.

Na rubu Sastanka na vrhu ministar Jandroković, zajedno sa ostalim ministrima vanjskih poslova, susrest će se na radnom ručku s ministrom vanjskih poslova Francuske Republike Bernardom Kouchnerom. Povodom obilježavanja Nacionalnog praznika u ponedjeljak, 14. srpnja 2008. godine, ministar Jandroković prisustvovat će svečanom mimohodu na kojem će sudjelovati i hrvatski vojnici.