Upozorenja

Država:

Maldivi

23.02.2023.

 • PREPORUČUJE SE DETALJNO INFORMIRANJE PRIJE PUTOVANJA
 • S obzirom na sadašnje stanje pandemije COVID-19 i dalje postoje opasnosti prilikom međunarodnih putovanja, posebice za osobe koje nisu u potpunosti cijepljene.  
  Upozoravamo da na Maldivima gotovo nema diplomatsko-konzularne zastupljenosti država članica Europske unije te je otežano pružanje pomoći putnicima koji se nađu u izvanrednoj situaciji. Države članice EU-a uglavnom diplomatsko-konzularno pokrivaju Maldive ili iz Indije, New Delhija, ili iz Šri Lanke, Colomba, uključujući i EU DEL.
  Putovanja na Maldive su ponovno moguća za turiste s potvrdom rezerviranog/plaćenog smještaja za cijelo razdoblje boravka. U tom slučaju, vize se izdaju besplatno na granici. Obveza cijepljenja za turiste nije na snazi ako putuju samo u turistička naselja (resorte), ali je poželjna. Potpuno cijepljeni smatraju se oni putnici koji su zadnju dozu cjepiva primili 14 dana prije dolaska na Maldive.
  Prilikom dolaska na Maldive putnicima se mjeri tjelesna temperatura. Oni sa simptomima COVID-19 moraju se podvrgnuti besplatnom PCR testu u zračnoj luci. K tome, vrše se i testiranja putnika izabranih nasumce. Ako su pozitivni na PCR test onda ih se provodi u odgovarajuću samoizolaciju prema stanju bolesti. Mogu biti smješteni u samoizolaciju u okviru turističkog naselja ili u za to namijenjenim državnim institucijama. Ista procedura kao i u dolasku se obavlja i prilikom odlaska s Maldiva pa može doći do znatno povećanih dodatnih troškova. Naglašavamo da sve troškove smještaja, testiranja, samoizolacije i drugih medicinskih obrada tijekom boravka snosi sam putnik osobno. Slijedom navedenog, preporučujemo zaključiti dodatno osiguranje koje bi u ovim slučajevima pokrilo troškove koji mogu biti izrazito veliki.
  Prilikom putovanja na Maldive putnici su obvezni dati/popuniti elektroničku izjavu na internetskim stranicama maldivske granične službe i to unutar 96 sati prije leta kako u dolasku, tako i u odlasku s Maldiva (Imuga - Maldives Immigration).

  Maldivska vlada preporučuje turistima korištenje lokalne aplikacije praćenja: Tracing-App Trace Ekee (TraceEkee - Maldives community-driven contact tracing. (hpa.gov.mv).
  Boravak strancima je omogućen jedino u turističkom naselju u kojem su naznačili i uplatili boravak. U glavnom gradu Malé mogu boraviti jedino u tranzitu u zračnoj luci i hotelima nužnim za tranzitno noćenje (Ministry of Tourism).
  Prilikom napuštanja Maldiva putnik mora dati/popuniti elektroničku izjavu ne stariju od 96 sati prije planiranog napuštanja Maldiva (Imuga - Maldives Immigration). U slučaju pokazivanja simptoma bolesti uzrokovane virusom COVID-19 ili pozitivnog PCR testa, putniku neće biti dopušteno napuštanje Maldiva već će biti smješten u karantenu kao što je navedeno i prilikom dolaska i to sve o vlastitom trošku, a svi troškovi moraju biti plaćeni unaprijed. Ovo je prilikom porasta broja zaraženih predstavljalo veliku opasnost te se događalo da su brojni pozitivno testirani putnici bili prisiljeni ostati u karanteni i do 14 dana.
  Međunarodni komercijalni zračni letovi su ponovno uspostavljeni i zasad nisu poznata ograničenja za određene skupine putnika prema državljanstvu ili zemlji dolaska.
  S obzirom na moguće kratkoročne izmjene svih mjera i uvjeta preporučuje se neposredno prije putovanja informirati se kod nadležnog diplomatsko-konzularnog predstavništva Maldiva, na internetskim stranicama maldivskog Ministarstva turizma (Ministry of Tourism), Ministarstva useljeništva (Imuga - Maldives Immigration) kao i zrakoplovne kompanije s kojom se putuje.
  Republika Hrvatska nema diplomatsko predstavništvo na Maldivima. Nadležno hrvatsko veleposlanstvo je u New Delhiju u Indiji.
   
  PRETHODNE OKOLNOSTI:

  Izvanredno stanje koje je bilo na snazi 2018. godine od 5. veljače, ukinuto je 22. ožujka 2018. godine. Prilike su se na Otoku od tada smirile i nisu zabilježeni veći incidenti s političkom pozadinom koji bi mogli utjecati na značajniju ugroženost sigurnosti putnika.
   
  SAVJET ZA PUTOVANJE:
  Potreban je oprez na omiljenim turističkim mjestima izvan turističkih naselja, posebice u blizini vjerskih objekata kao što su džamije ili na drugim mjestima masovnih okupljanja jer teroristički napadi nisu isključeni. U međunarodnoj zračnoj luci Hulhumalé je pojačana prisutnost snaga sigurnosti jer je prije dvije i pol godine spriječen teroristički napad.

  ZDRAVSTVENA ZAŠTITA:
  Osim trenutne pandemije virusa Covid-19, na Maldivima je stalno prisutan Dengue virus, a u posljednje vrijeme uočen je porast infekcija izazvanih ubodom Zika komaraca. Obratite se svom obiteljskom liječniku ili Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo oko 8 tjedana prije putovanja za savjet i provjerite treba li vam cijepljenje ili neke druge preventivne mjere. Više informacija na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zik i Svjetske zdravstvene organizacije http://www.who.int/countries/en. Valja imati na umu da na cijelom otočju postoje samo dvije bolnice i to u glavnom gradu Maléu. U svim turističkim centrima postoje lokalni liječnici. Preporuča se poduzimati uobičajene mjere zaštite od komaraca. Većina turističkih naselja su udaljena od najbližih komora za dekompresiju. Ukazujemo na opasnost od morskih struja koje su vrlo jake te treba slijediti upute domaćina o mjestima kupanja. Svake se godine na Maldivima utopi nekoliko desetaka stranih turista. Hrvatskim državljanima preporučamo ugovaranje sveobuhvatnog putnog i zdravstvenog osiguranja.

NADLEŽNI DKP RH:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Indiji
(Pokriva Bangladeš, Butan, Maldivi, Nepal i Šri Lanku)

Telefon: 0091 11 4166 3101, 4166 3102, 4166 3103

Fax: 0091 11 4166 3100, 2411 6873

Adresa:

A-15 West End
New Delhi 110021
INDIJA

Email: croemb.new-delhi@mvep.hr


Odluka o putovanju u inozemstvo u području je osobne odgovornosti svakog pojedinca. Preporuke za putovanja kao i upozorenja pri putovanjima u inozemstvo objavljena na javnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske savjetodavne su naravi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane hrvatskim državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti kao i uvjeta ulaska ili boravka u drugim državama preporučuje se, prije putovanja, kontaktirati veleposlanstvo odnosno konzularni ured države odredišta.
 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).