Upozorenja

Država:

Italija

21.05.2024.

 • NEMA POSEBNIH PREPORUKA NI UPOZORENJA
 • Italija je 1. lipnja 2022. ukinula sve epidemiološke mjere za ulazak u zemlju.

  Za ulazak nema obveze predočenja dokaza o cijepljenju, oporavku ili negativnog testa, kao niti registracije ili karantene.

  Kako je situacija vezana za mjere suzbijanja virusa COVID 19 promjenjiva, svim putnicima se ipak preporučuje dodatno informiranje neposredno prije puta.

  Nadležna tijela u Italiji preporučuju, iako nije obavezno, korištenje kirurških tipa FFp2 u javnom prometu i pri društvenim događajima na zatvorenom, posebno za starije osobe.Posebna napomena hrvatskim državljanima za vulkansko područje u Regiji CampaniaCampi Flagerei/Flegrejska polja

  Nakon potresa magnitude 4,1 zabilježenog 20. svibnja 2024. u večernjim satima na području Flegrejskih polja u blizini Napulja, Odjel za civilnu zaštitu aktivirao je kriznu jedinicu (Unita di Crisi) za područje Napulja, Pozzuolija i Bacolija u Regiji Campanja. Prijavljeni su posljedični prekidi rada lokalnih škola i javnog prijevoza te se očekuju se dodatna podrhtavanja tla. Promet je obustavljen između Flegrejskih polja Napulja i Puozzolija a kako bi se osigurala pomoć stanovništvu postavljaju se prihvatni prostori, aktiviraju se volonteri civilne zaštite i pojačavaju kontrole prometa. Civilna zašita prati razvoj situacije, pa se preporučuje poseban oprez hrvatskim državljanima / turistima koji putuju ili trenutno borave u ovom dijelu Italije. Za informacije u realnom vremenu pratiti stranicu Insituta za geofiziku i vulkanologiju TR: https://terremoti.ingv.it/

  OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA
  Hrvatski državljani mogu putovati u Talijansku Republiku s važećom putovnicom ili osobnom iskaznicom.

  DODATNE OBAVIJESTI
  Prilikom ulaska u zemlju s gotovinom, vrijednosnim papirima ili čekovima u iznosu većem od 10.000 eura, isto je potrebno prijaviti nadležnim vlastima.

  U nužnim slučajevima liječničku je pomoć moguće dobiti na odjelima hitne pomoći bolnica uz europsku iskaznicu zdravstvenog osiguranja.

  Jedinstveni besplatni pozivni broj za policiju je 112, hitnu medicinsku pomoć 118 i vatrogasce 115.

  OPĆA UPOZORENJA

  Osobne isprave

  U turističkim središtima i velikim gradovima (Rim, Milano, Torino, Napulj, Bari, Firenca, Venecija, Genova), preporuča se poseban oprez s obzirom na prisutnost džepara i sitnih lopova koji obično operiraju u grupama, te se, osim što koriste nepažnju turista, koriste i raznim trikovima kako bi privukli njihovu pozornost. Posebno su prisutni na glavnim kolodvorima već spomenutih većih gradova, u podzemnoj željeznici, autobusima i tramvajima, kao i ispred turističkih znamenitosti gdje se stvaraju veće gužve. Preporuča se prilikom turističkih obilazaka i šetnji gradom ponijeti sa sobom što manje osobnih stvari, gotovine i bankovnih kartica. Preporuča se izraditi preslike osobnih isprava, te ih nositi sa sobom, a izvornike isprava i vrijedne stvari pohraniti u sefu hotela. U slučaju da je potrebno nositi izvornik osobnih isprava sa sobom, preporuča se njihove preslike pohraniti u poštanskom sandučiću elektronske pošte, kako bi se u slučaju krađe ubrzao postupak izrade putnog lista.

  Osobna vozila
  Osobna vozila potrebno je parkirati isključivo na parkirnim mjestima pod nadzorom, nikako ostavljati stvari na vidljivim mjestima u automobilu. Potrebno je obratiti posebnu pažnju na torbice, fotoaparate, kompjutore i slično prilikom šetnje gradom, budući da u pojedinim gradovima djeluju kradljivci na motorima koji često turistima torbice strgnu s ramena u vožnji. Potrebno je posebnu pozornost obratiti na vrijedne satove i nakit, te se stoga preporuča ne nositi skupe satove i nakit.

  Poštivanje i pridržavanje Zakona o prometu
  Preporuča se posebna pažnja u prometu talijanskim cestama i strogo pridržavanje propisa jer su kazne za prometne prekršaje vrlo visoke. Navedeno se posebno odnosi na vozače kamiona i dr. prijevoznike.  Također, potrebno je prethodno informirati se o posebnim ograničenjima prometovanja osobnim vozilima u središtima većine talijanskih gradova. Naime, veliki broj talijanskih gradova uveo je zone ograničenog vremenskog prometovanja što znači da u određeno doba dana središtem grada mogu prometovati samo vozila koja imaju posebnu dozvolu. Napominjemo da su kazne za nepridržavanje ove odredbe vrlo visoke.


  NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (EVAKUACIJA)
  U slučaju eventualne potrebe za napuštanjem zemlje, obratite se Veleposlanstvu RH u Rimu.
    
   

NADLEŽNI DKP RH:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici
(Pokriva Republiku San Marino, Republiku Maltu i UN agencije sa sjedištem u Rimu - FAO, IFAD i WFP)

Telefon: 0039 06 3630 7650, 3630 7300

Fax: 0039 06 3630 3405

Adresa:

Via Orsini 27
00192  Roma
ITALIJA

Email: vrhrim@mvep.hr

Web: https://mvep.gov.hr/it


Odluka o putovanju u inozemstvo u području je osobne odgovornosti svakog pojedinca. Preporuke za putovanja kao i upozorenja pri putovanjima u inozemstvo objavljena na javnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske savjetodavne su naravi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane hrvatskim državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti kao i uvjeta ulaska ili boravka u drugim državama preporučuje se, prije putovanja, kontaktirati veleposlanstvo odnosno konzularni ured države odredišta.
 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).