Upozorenja

Država:

Indija

23.02.2023.

 • PREPORUČUJE SE OPREZ I DETALJNO INFORMIRANJE PRIJE PUTOVANJA
 • S obzirom na sadašnje stanje globalne pandemije COVID-19 i dalje postoje opasnosti prilikom međunarodnih putovanja, posebice za osobe koje nisu u potpunosti cijepljene.   
  Od 22. studenoga 2022. godine do daljnjeg putnici u Indiju nemaju obvezu popunjavati online izjavu na portalu Air Suvidha zračne luke New Delhi (https://www.newdelhiairport.in/airsuvidha/apho-registration). Međutim, zrakoplovne kompanije mogu provjeravati posjedovanje RT-PCR testa ili važeće potvrde o cijepljenju kao uvjeta za ukrcavanje na zrakoplov te se stoga preporučuje informiranje kod zrakoplovne kompanije nekoliko dana prije putovanja.
  Prilikom dolaska u međunarodne zračne luke Indije 2% putnika se nasumično odredi za besplatno testiranje. U slučaju pozitivnog testa ili simptoma bolesti putnici trebaju ići u sedmodnevnu državnu institucionalnu ili kućnu samoizolaciju. U institucionalnoj karanteni sve troškove snose sami putnici gdje ih se zdravstveno nadzire što uključuje i više RT-PCR testiranja, a to dodatno povećava troškove.
  S obzirom na moguće kratkoročne izmjene, ovisno o stanju pandemije, sve aktualne i detaljne informacije o načinima dolaska, testiranja i karantene mogu se pronaći na internetskim stranicama zračne luke New Delhi (www.newdelhiairport.in), a preporučuje se i neposredno prije putovanja informirati se kod indijskog diplomatsko-konzularnog predstavništva kao i zračne kompanije s kojom se putuje.
  Negativan RT-PCR test ili važeća potvrda o cijepljenju bez pokazivanja simptoma bolesti mogu i dalje u određenom trenutku biti uvjet i za napuštanje Indije odnosno pristup zračnoj luci i ukrcavanju na zrakoplov te stoga preporučujemo detaljno informiranje na internetskim stranicama zračne luke i zrakoplovne kompanije kojom se putuje.
  Epidemiološke mjere u Indiji mogu se i dalje razlikovati između 28 indijskih saveznih država i 8 saveznih teritorija ovisno o epidemiološkoj situaciji.
  Ulazak u Indiju moguć je zračnim i morskim putem dok turistička putovanja u Indiju kopnenim putem i dalje nisu moguća.
  Indija je početkom ove godine ponovno započela izdavati turističke vize (e-tourist visa/tourist visa). Za razliku od predpandemijske situacije vize se trebaju preuzeti u indijskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima.
  Napetosti u indijsko-pakistanskim odnosima uzduž indijsko-pakistanske granice  u Kašmiru (''Line of Control'') i dalje traju. Upozoravamo na povećanu mogućnost terorističkih napada u Indiji. Prethodni teroristički napadi imali su za cilj upravo mjesta javnih okupljanja koja često posjećuju stranci. Moguće su terorističke akcije kao odmazde za napade indijskih zračnih snaga na planinska središta za obuku terorista uzduž indijsko-pakistanske granice i spornog područja. Preporučujemo povećani oprez prilikom posjeta mjestima mogućeg terorističkog napada poput bazara, kina i slično. 
  Mjere strožih sigurnosnih provjera su na snazi u svim indijskim zračnim lukama pa treba na let doći znatno ranije nego li je uobičajeno jer se stvaraju gužve prilikom sigurnosne provjere putnika i prtljage.

  KAŠMIR: S obzirom na trenutne napetosti u indijsko-pakistanskim odnosima, snažno preporučujemo izbjegavanje bilo kakvih putovanja u pogranična područja, s izuzetkom:

  - grada Wagah između Amritsara i Lahorea (kopneni indijsko-pakistanski granični prijelaz);
  - Jammu i Kašmir, s izuzetkom unutar grada Jammu, zračno putovanje u grad Jammu te
  - saveznog teritorija Ladakh, ali podalje od indijsko-kineske crte razgraničenja


  Međutim, moguće je da će se za posjet navedenim područjima tražiti propusnica izdana od indijskih tijela državne uprave.
  Preporučujemo izbjegavanje turističkih destinacija Pahalgam, Gulmarg i Sonamarg, izbjegavanje bilo kakvog putovanja u grad Srinagar ili pak putovanje nacionalnim autoputom između gradova Jammu i Srinagar.

  MANIPUR: Ne preporučuje se putovanje u grad Imphal, glavni grad države Manipur na sjeveroistoku Indije. U državi Assam i drugdje na sjeveroistoku Indije učestali su politički protesti protiv predloženog registriranja državljana. Prije putovanja na sjeveroistok Indije treba provjeriti najnovije informacije, a kada se u te države doputuje treba izbjegavati javna okupljanja.

  DELHI: Indija se posljednjih godina suočava i s porastom kriminala, posebno u glavnom gradu New Delhiju koji se očituje u većem broju ubojstava, silovanja i otimanja žena, te stoga savjetujemo izbjegavanje kretanja gradom u noćnim satima. Žene bi posebno trebale biti na oprezu te savjetujemo: ne koristiti javni prijevoz (autobus, podzemnu željeznicu, auto-rikše, taksi) u noćnim satima. Ako se koristi taksi, neka bude naručen iz hotela u kojem se odsjeda ili u zračnoj luci gdje postoji tzv. pre-paid taksi. Uzimanje taksija ili auto-rikši na cesti je vrlo nesigurno i ne preporuča se. Korištenje Ubera i srodnih prijevoznika je nešto sigurnije. Uvijek valja putovati u automobilima koji imaju sigurnosne pojaseve. Turističke brodice i manja plovila su rijetko opremljena opremom za spašavanje. Izbjegavajte pojedince koji nude prodaju karata u blizini željezničkih stanica. Većina plaža nisu obilježena znakovima upozorenja te nemaju predviđenu spasilačku službu. Morske struje su jake i postoji opasnost od utapanja. Konzumacija alkohola zabranjena je na području Bihar, Gujarat, Kerala, Manipur, Nagaland i Lakshadweep.

  Iz ovdašnjih sigurnosnih razloga, svi, a posebice žene bi trebale uzeti u obzir i poštivanje domaćih običaja po pitanju odijevanja.  Treba izbjegavati posjete izoliranim mjestima, uključujući plaže, zapuštene, mračne i slabo prohodne ulice. U slučaju opasnosti treba žurno kontaktirati policiju na broj 100 ili 112 kada se poziv upućuje s mobilnog telefona.

  Zdravlje: Općenito, zdravstveno te epidemiološko stanje u Indiji je nepovoljno. Hrvatskim državljanima savjetujemo da se prije putovanja detaljno informiraju o trenutnom epidemiološkom stanju na internetskim stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (www.who.int). Denga groznica (engl. Dengue fever) predstavlja realnu opasnost u Indiji. Ne postoji cjepivo protiv te bolesti te je potrebno poduzeti uobičajene mjere zaštite od komaraca tijekom cijele godine, a posebice u ljetnim i jesenskim mjesecima te tijekom i nakon monsunskih kiša ovisno o području Indije. Isto vrijedi i za malariju. Postoje i brojne druge virusne i bakterijske bolesti od kojih se mnoge prenose hranom i vodom, ali i brojnim drugim načinima, te se savjetuje poseban oprez prilikom konzumacije hrane i pića. Nipošto ne treba piti bilo koju drugu osim dobro filtrirane vode ili još bolje one koja se može kupiti u neotvaranim plastičnim bocama od sigurnih proizvođača na sigurnim prodajnim mjestima. Isto vrijedi i za sigurno konzumiranje hrane.

NADLEŽNI DKP RH:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Indiji
(Pokriva Bangladeš, Butan, Maldivi, Nepal i Šri Lanku)

Telefon: 0091 11 4166 3101, 4166 3102

Fax: 0091 11 4166 3100, 2411 6873

Adresa:

A-15 West End
New Delhi 110021
INDIA

Email: croemb.new-delhi@mvep.hr; Konzularni odjel: crocons.new-delhi@mvep.hr

Web: https://mvep.gov.hr/in


Odluka o putovanju u inozemstvo u području je osobne odgovornosti svakog pojedinca. Preporuke za putovanja kao i upozorenja pri putovanjima u inozemstvo objavljena na javnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske savjetodavne su naravi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane hrvatskim državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti kao i uvjeta ulaska ili boravka u drugim državama preporučuje se, prije putovanja, kontaktirati veleposlanstvo odnosno konzularni ured države odredišta.
 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).