Upozorenja

Država:

Grčka

24.12.2021.

 • PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE PUTOVANJA KOJA NISU NUŽNA
 • Svi putnici koji ulaze u Grčku dužni su:
  1. najmanje 24 sati prije dolaska ispuniti obrazac PLF (Passenger Locator Form) koji je dostupan na: https://travel.gov.gr/. Bez ispunjenog obrasca ulazak u Grčku nije moguć.
  2. imati negativni rezultat molekularnog testa (PCR) za COVID-19 ne stariji od 72 sati ili negativan rezultat brzoga testa ne stariji od 24 sata (ova mjera stupa na snagu 19. prosinca 2021. godine u 6:00 po grčkom lokalnom vremenu). Obveze testiranja izuzeta su djeca mlađa od 5 godina.
  Za cijepljenje osobe: ako je osoba u potpunosti cijepljena (prošlo je najmanje 14 dana od primitka zadnje doze cjepiva) i posjeduje važeći certifikat o cijepljenju, negativan PCR test nije potreban. Grčka prihvaća certifikate o cijepljenju sljedećih cjepiva, na engleskom jeziku:  Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson + Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm.
  Za osobe koje su preboljele Covid-19: putnik mora predočiti pozitivan PCR molekularni ili antigenski test od ovlaštenog laboratorija ili liječničku potvrdu koja potvrđuje kako je osoba bila pozitivna na Covid-19 u posljednjih 30 do 90 dana. Potvrda se izdaje 30 dana nakon dana prvog pozitivnog Covid-19 testa i vrijedi 90 dana od dana izdavanja.  
  Sve potvrde trebaju sadržavati datume testiranja ili datume primitka cjepiva. Moraju biti izdane na engleskom, njemačkom, francuskom, talijanskom, španjolskom ili ruskom jeziku te sadržavati puno ime i prezime putnika kako je navedeno u putnoj ispravi.
  Dolazak cestovnim putem: turistički ulazak u Grčku moguć je kroz sljedeće granične prijelaze: Promachonas, Ormenio, Evzonoi, Nymfaia, Niki, Doirani, Kristallopigi, Kipi, Kakavia, Kastanies i Exohi.
  O testu: Potvrde trebaju biti napisane na engleskom jeziku i sadržavati ime i prezime, br. putovnice/matični broj putnika. Laboratoriji koji izvode RT-PCR ispitivanje trebaju biti: a) nacionalni referentni laboratoriji, b) nacionalne laboratorije za javno zdravstvo ili c) privatni laboratoriji koji su akreditirani od odgovarajućih državnih tijela za akreditaciju. Potvrde koje ne ispunjavaju gore navedene kriterije neće biti prihvaćene. Krivotvorenje uvjerenja prema grčkom zakonu je kažnjivo.
  O obrascu PLF za najavu putovanja u Grčku: Svi putnici moraju ispuniti PLF najmanje 24 sati prije ulaska u zemlju, uz detaljne informacije o mjestu polaska, trajanju prethodnog boravka u drugim zemljama i adresi boravka u Grčkoj. U slučaju višestrukog boravka, dužni su navesti adresu najmanje prva 24 sata. Putnici će dobiti potvrdni e-mail nakon podnošenja PLF-a te će dobiti jedinstveni QR kod koji se pokazuje priliko ulaska u zemlju (na mobilnom uređaju ili isprintano na papiru). U slučaju tehničkih poteškoća prilikom ispunjavanja obrasca potrebno se javiti izravno nadležnim grčkim vlastima na broj telefona 0030 215 5605151 (radnim danom o 9 do 21 po grčkom lokalnom vremenu). U slučaju pokušaja ulaska u Grčku bez PLF obrasca moguća je naplata kazne od 500 EUR.
  Svi putnici podložni su nasumičnome testiranju na COVID-19. Ako putnik bude podvrgnut nasumičnome testiranju, i rezultat brzog testa bude pozitivan, odmah se provodi novi, PCR test. Ako i PCR test bude pozitivan, tada osobe odlaze u karantenu koja traje 10 dana za necijepljene, odnosno 7 dana za cijepljene putnike. Prilikom zadnjeg dana karantene provodi se novi PCR test, čiji rezultat mora biti negativan kako bi osoba bila puštena iz karantene. Grčke vlasti snose sve troškove liječenja, karantene.
  Nužno je redovito praćenje obavijesti i uputa grčkog Ministarstva zdravstva, a informacije su dostupne i na stranici: https://greecehealthfirst.gr/
  Putnicima se preporučuje i korištenje mobilne aplikacije Visit Greece. Za sva pitanja vezana uz korona krizu, putnici se mogu javiti na dežurnu telefonsku liniji grčkoga Ministarstva turizma na broj telefona: 1572 , od 8:00 do 16:00 sati po grčkom lokalnom vremenu.
  Ostale epidemiološke mjere
  Obvezno nošenje maske u svim unutarnjim i vanjskim prostorima (bez obzira da li ima ili nema gužve). Za prekršitelje ove odredbe kazna je 300 €.
  U javnom prijevozu i za ulazak u supermarkete obavezno nošenje maske KN95 ili dvostruke obične maske.
  Za ulazak u restorane, ugostiteljske objekte, trgovačke centre, trgovine, kina, kazališta i slične objekte, nužna je potvrda o cijepljenju ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata, odnosno negativan brzi (rapid) antigen test ne stariji od 48 sati.
   
  SIGURNOSNA SITUACIJA:
  Opće sigurnosno stanje u Grčkoj je dobro. Ipak, u Grčkoj, a posebice u Ateni, povremeno se održavaju prosvjedi i štrajkovi te je preporučeno izbjegavati takve skupove zbog mogućnosti izbijanja nasilnih nereda. Također, na području Grčke djeluju i anarhističke grupe koje posljednjih nekoliko godina povremeno izvode napade na državna tijela i institucije te strana diplomatska predstavništva, no takvi napadi obično nisu usmjereni protiv običnih građana. Zbog visoke mogućnosti sukoba između migranata i izbjeglica te lokalnog stanovništva, ne preporučamo putovanja, ako nisu neophodna, na otoke na kojima se nalaze prihvatni kampovi za migrante i izbjeglice (primjerice Lesbos, Samos, Chios).

  OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA:
  Hrvatski državljani u Grčku mogu putovati s valjanom putovnicom ili s valjanom osobnom iskaznicom Republike Hrvatske. U slučaju gubitka ili krađe osobnih dokumenata hrvatski državljani moraju se obratiti Veleposlanstvu RH u Ateni zbog izdavanja putnog lista za povratak u Hrvatsku, pri čemu je osobni dolazak u Veleposlanstvo u Ateni obvezan.

  OPĆA UPOZORENJA:
  Hrvatskim državljanima savjetuje se da osobitu pozornost obrate na osobne dokumente i novac zbog vrlo čestih krađa, osobito tijekom korištenja javnog gradskog prijevoza i boravka na glavnim gradskim trgovima te na mjestima koja privlače veći broj turista. Savjetuje se izbjegavanje određenih dijelova atenskog šireg gradskog središta: okolice trga Omonia i četvrti Exarcheia, sjeverno od trga Omonia.

  DODATNE OBAVIJESTI:
  Hrvatski državljani neodgodivu zdravstvenu zaštitu mogu dobiti u državnim zdravstvenim ustanovama Grčke uz posjedovanje europske iskaznice zdravstvenog osiguranja (EHIC), koju izdaje Hrvatski zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).
  Grčka je u lipnju 2015. godine uvela restrikcije u bankovnom sektoru tj. ograničen je iznos gotovine koji se može podignuti na bankomatima, no te su mjere postepeno ukidaju. Prije putovanja možete od izdavatelja vaše bankovne kartice zatražiti informacije o limitu podizanja gotovine na bankomatima u Grčkoj. Plaćanja kreditnim karticama su moguća i ne podliježu ograničenjima.

  NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (EVAKUACIJA):
  U slučaju žurnosti i ugroženosti te potrebe za konzularnom pomoći i zaštitom u Grčkoj hrvatski državljani mogu se obratiti Veleposlanstvu RH u Ateni.

NADLEŽNI DKP RH:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Helenskoj Republici
(Pokriva Armeniju, Cipar i Gruziju)

Telefon: 00 30 210 67 77 033, 67 77 037, 67 77 049
konzularni ured: 00 30 210 67 77 059

Fax: 00 30 210 67 11 208

Adresa:

Tzavela 4
Neo Psychico
154 51 Athens, GREECE

Email: croath@mvep.hr


Pratite službenu stranicu Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

https://www.koronavirus.hr/

Preporučamo praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Informacije dostupne na poveznicama:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://www.who.int/

Odluka o putovanju u inozemstvo u području je osobne odgovornosti svakog pojedinca. Preporuke za putovanja kao i upozorenja pri putovanjima u inozemstvo objavljena na javnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske savjetodavne su naravi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane hrvatskim državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti kao i uvjeta ulaska ili boravka u drugim državama preporučuje se, prije putovanja, kontaktirati veleposlanstvo odnosno konzularni ured države odredišta.
 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Ukoliko državljanin Republike Hrvatske živi i radi u npr. SR Njemačkoj, zahtjev za vizu npr. Sjedinjenih Američkih Država može predati u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u SR Njemačkoj. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).