Upozorenja

Država:

Turska

08.07.2024.

 • PREPORUČUJE SE OPREZ I DETALJNIJE INFORMIRANJE PRIJE PUTA U ODREĐENA PODRUČJA
 • Ako ste u Turskoj ili planirate tamo putovati, trebali biste slijediti informacije u našim preporukama za putovanje i savjete lokalnih vlasti. Molimo hrvatske građane da izbjegavaju mjesta velikih okupljanja i prosvjeda koji se od sredine listopada 2023. godine organiziraju diljem Turske (posebno u velikim gradovima poput Istanbula i Ankare) povodom pogoršanja sigurnosne situacije u Izraelu. Savjetujemo oprez i izbjegavanja područja u središtima turskih gradova i ukazujemo da svako okupljanje ili prosvjedi, čak i oni mirotvorni, mogu eskalirati i pretvoriti se u sukobe i napade na zapadna diplomatska predstavništva.
        
  U slučaju izvanredne situacije i žurne slučajeve izvan radnog vremena, hrvatski državljani mogu se obratiti Generalnom konzulatu RH u Istanbulu na mobitele +90 533 2075370, +90 549 8388435,  +90 533 413 5257 ili +90 530 9557528 ili Veleposlanstvu RH u Ankari na mobitel +90 533 3034882, ovisno o mjestu konzularne nadležnosti. Napominjemo da Generalni konzulat RH u Istanbulu pokriva područja pokrajina Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Istanbul, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Çanakkale, Balıkesir, Antalya, Bursa, Bilecik, Kütahya, Manisa, Izmir, Uşak, Aydın, Denizli, Muğla i Burdur, dok je Konzularni odjel Veleposlanstva RH u Ankari nadležan za područja pokrajina Adana, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Artvin, Bartın, Batman, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Hatay, Iğdır, Isparta, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kilis, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Malatya, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Şanlıurfa, Siirt, Sinop, Şırnak, Sivas, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, Yozgat i Zonguldak.
        
  Hrvatskim građanima preporučujemo (neovisno o ovogodišnjim potresima) izbjegavanje svih putovanja prema jugoistoku Turske, odnosno prema granici sa Sirijom i Irakom, posebno u pokrajinama Sirnak, Hakkari te Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Sirnak, Siirt i Tunceli te pograničnim mjestima na granici sa Sirijom (Suruç/Mürşitpınar, Akçakale i Ceylanpına) iz sigurnosnih razloga. Potreban je pojačan oprez u gore navedenim područjima, uz pridržavanje uputa turističkih operatora, izbjegavanje šireg područja u kojima se održavaju veća okupljanja zbog mogućnosti prelaska u sukobe sa snagama sigurnosti, te preporučujemo praćenje vijesti iz svih dostupnih izvora i poštivanje uputa lokalnih vlasti.
          
  Preporučuje se i poseban oprez tijekom posjeta turističkim mjestima i velikim gradovima poput Istanbula i Ankare i za cijelu Tursku preporučuje se izbjegavanje kretanja u blizini vojnih i policijskih objekata. Turistima se preporučuje uvijek imati sa sobom putovnicu zbog pojačane prisutnosti lokalnih snaga sigurnosti na javnim prostorima te kontrole pri ulasku u veće gradove. Hrvatskim državljanima savjetuje se da zbog rizika od džeparenja u većim urbanim i turističkim središtima osobitu pozornost obrate na osobne dokumente i novac, a preporučuje se i izrada kopije hrvatskih osobnih dokumenata.

  Postoji mogućnost da terorističke skupine planiraju moguće napade i u drugim većim mjestima i turističkim središtima u Turskoj i teroristi mogu napasti bez ikakvih upozorenja, ciljajući turističke lokacije, prometna čvorišta, tržnice/trgovačke centre, objekte lokalne samouprave i državna tijela, hotele, klubove, restorane, mjesta bogoslužja, parkove, glavne sportske i kulturne događaje, obrazovne ustanove, zračne luke i druge javne površine. Svim posjetiteljima u Istanbulu savjetuje se povećani oprez i izbjegavanje boravka i zadržavanja na javnim mjestima i turističkim znamenitostima gdje boravi veliki broj ljudi.  
          
  U slučaju pogoršanja sigurnosne situacije, savjetujemo krajnji oprez, ostanak u zatvorenom prostoru, odnosno u svojim domovima ili hotelskom smještaju i izbjegavanje boravka i zadržavanja na javnim mjestima, posebno mjestima većih okupljanja i mjestima održavanja prosvjeda, dok se situacija ne stabilizira.  

  Napominjemo da su 6. veljače 2023. snažni zemljotresi magnitude 7,8 i 7,5 pogodili središnju Tursku (epicentar u Gaziantepu i u blizini grada Kahranmarasa) koji se osjetio u područjima Kahranmarasa, Adane, Adiyamana, Malatye, Gaziantepa, Sanliurfa, Diyarbakira, Osmaniye, Hatayu i Kilisu. Savjetujemo krajnji oprez svima koji se nalaze u tom području zbog velike mogućnosti naknadnih potresa a ostalima do daljnjega preporučujemo ne putovati u ta područja jer su u tom području razrušene ceste i komunikacijske mreže. 
   
  OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA

  Za informacije o vizama, dozvolama boravka, radnim dozvolama, kao i o drugim uvjetima ulaska i boravka u Republici Turskoj potrebno je obratiti se Veleposlanstvu Republike Turske u Zagrebu na adresi: Masarykova 3/II, 10 000 Zagreb; tel: +385 1 48 64 660; fax: +385 1 48 64 670; e-mail: embassy.zagreb@mfa.gov.tr ili posjetiti stranicu Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske (http://www.mfa.gov.tr/visa-information-for-foreigners.en.mfa).

  Hrvatski državljani koji putuju u Tursku ne trebaju vizu za boravak do 90 dana u razdoblju od 180 dana. Konkretnije, ovo izuzeće od izdavanja viza odnosi se na hrvatske građane koji putuju u turističke ili službene svrhe, tj. za poslovni sastanak, konferenciju, seminar, sastanak, festival, sajam, izložbu, sportska događanja, za kulturne ili umjetničke događaje.
  Putovnica hrvatskih državljana mora biti valjana još najmanje 150 dana od datuma ulaska u Tursku. Sve osobe koje putuju u Tursku moraju imati valjano putno zdravstveno osiguranje koje pokriva razdoblje boravka u toj zemlji.

  Za sve ostale potrebe hrvatski državljani koji putuju u Tursku mogu ishoditi vizu putem sustava zahtjeva za vizu E-viza na internetskoj stranici www.evisa.gov.tr. Zahtjev za vizu podnosi se online na internetskoj stranici www.visa.gov.tr, pritom se dobiva termin kada će im u Veleposlanstvu Republike Turske biti izdana viza. Sve informacije o vizama za ulazak u Republiku Tursku dostupne su na internetskoj stranici www.mfa.gov.tr.

  Viza nije potrebna nositeljima diplomatskih i službenih putovnica, kao i nositeljima valjanih običnih putovnica ako su:
  - civilni članovi posada hrvatskih i turskih civilnih zrakoplova, kao i članovi spasilačkih ekipa;
  - članovi posada hrvatskih i turskih zrakoplova, koji sudjeluju u spasilačkim misijama, kao i članovi spasilačkih ekipa;
  - civilni članovi posada pomorskih brodova.

  DODATNE OBAVIJESTI

  Nepoštivanje odredbi lokalnog zakonodavstva kojima su uređeni uvjeti boravka stranaca (prekoračenje broja dozvoljenih dana boravka i dr.) može rezultirati plaćanjem velikih novčanih kazni, zadržavanjem, deportacijom i/ili zabranom ulaska u Tursku na određeno vrijeme.
         
  OPĆA UPOZORENJA
          
  Postoji određeni rizik putovanja zbog mogućnosti terorističkih napada u većim gradovima i turističkim središtima. Također savjetujemo izbjegavanje kretanja i fotografiranja u blizini objekata i punktova vojnih i policijskih snaga. Dijelovi Turske nalaze se na seizmički aktivnom području te su mogući vrlo jaki potresi.

NADLEŽNI DKP RH:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Turskoj
(Pokriva Islamsku Republiku Afganistan i Turkmenistan)

Telefon: +90 312 446 0831, 446 9460

Fax: +90 312 446 4700

Adresa:

Aziziye Mah.
Kırkpınar Sokak 18/5
06690 Çankaya - Ankara, Turska

Email:

ankara@mvep.hr

Web:

https://mvep.gov.hr/tr


Odluka o putovanju u inozemstvo u području je osobne odgovornosti svakog pojedinca. Preporuke za putovanja kao i upozorenja pri putovanjima u inozemstvo objavljena na javnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske savjetodavne su naravi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane hrvatskim državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti kao i uvjeta ulaska ili boravka u drugim državama preporučuje se, prije putovanja, kontaktirati veleposlanstvo odnosno konzularni ured države odredišta.
 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).