Upozorenja

Država:

Španjolska

03.06.2022.

 • PREPORUČUJE SE OPREZ I DETALJNIJE INFORMIRANJE PRIJE PUTA
 • Za ulazak u Španjolsku iz Hrvatske (i drugih zemalja Europske unije i Schengenskog područja) zračnim ili morskim putem od 02.06.2022. nije potrebna COVID potvrda niti ispunjavanje obrasca zdravstvene kontrole.

  Hrvatskim državljanima je potrebna važeća hrvatska putovnica ili osobna iskaznica.

  Za ulazak iz trećih zemalja potrebna je valjana EU Covid potvrda ili QR kod obrasca zdravstvene kontrole SPTH (https://spth.gob.es/)

  Djeca mlađa od 12 godina ne moraju imati EU Covid potvrdu niti QR kod obrasca zdravstvene kontrole SPTH.

  Prema trenutno važećim zdravstvenim mjerama,  EU COVID potvrda mora dokazivati ispunjenje jednog od niže navedenih zahtjeva:

  1) PUNO CIJEPLJENJE
  mora proći barem 14 dana nakon primitka zadnje doze osnovnog cijepljenja cjepivom odobrenim na razini EU, ali ne više od 270 dana nakon posljednje doze osnovnog cijepljenja. Prihvaćaju se cjepiva koja je odobrila Europska agencija za lijekove (European Medicines Agency - EMA) ili Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization - WHO).
  Nakon proteka 270 dana od zadnje doze osnovnog cijepljenja, potrebno je dokazati cijepljenje booster dozom.

  2) NEGATIVAN TEST
  Negativni nalaz testa na COVID-19 prilikom ulaska u zemlju ne smije biti stariji od 72 sata za PCR test, odnosno 24 sata za brzi antigenski test (BAT).
  Brzi antigenski test mora biti sa popisa koji je odobrila EU: https://ec.europa.eu/health/sites/default/files/preparedness_response/docs/covid-19_rat_common-list_en.pdf .

  3) PREBOLJENJE
  Mora proći barem 11 dana, a najviše 180 dana od dana pozitivnog službenog nalaza PCR ili BAT testa.

  Preporuča se izvaditi novu EU Covid potvrdu koja odražava promjene sustava EU Covid potvrda na razini EU koje su stupile na snagu 1. veljače 2022.

  Iznimno, osobe koje nemaju EU Covid potvrdu (ili EU ekvivalent) prije polaska na put zrakoplovom moraju ispuniti španjolski obrazac zdravstvene kontrole: https://spth.gob.es/  
  Pri ispunjavanju obrasca, potrebno je učitati zdravstvenu potvrdu (službena potvrda na španjolskom, engleskom, njemačkom ili francuskom jeziku) kojom se dokazuje ispunjenje nekog od gore navedenih uvjeta nakon čega se dobije QR-kod SPTH koji je potreban za ulazak u zemlju.

  Preporuča se pratiti preporuke za putovanja i upute lokalnih vlasti:
  https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/preporuke-za-putovanja-22854/upozorenja/245044?country=129  
  https://www.sanidad.gob.es/en/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov/spth.htm
  https://travelsafe.spain.info/en/  

  Također, preporuča se provjeriti uvjete ukrcaja sa zrakoplovnim prijevoznikom, posebice s obzirom na eventualne tranzite u drugim državama.

  Neovisno o ispunjenju uvjeta za ulazak u zemlju, Španjolska zadržava pravo provoditi mjere zdravstvenog nadzora i zaštite javnog zdravlja. Uz kontrolu putnih isprava, putnici na graničnom prijelazu prolaze zdravstveni nadzor koji može uključivati mjerenje tjelesne temperature beskontaktnim toplomjerom ili termografskom kamerom i vizualnu kontrolu općeg zdravstvenog stanja putnika, a moguće je i nasumično testiranje putnika brzim antigenskim testovima prilikom ulaska u zemlju.

  EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA I MJERE NA SNAZI

  Od 20.04.2022. ukinuta je opća obveza nošenja zaštitne maske u zatvorenim prostorima te je nošenje zaštitne maske obvezno samo u javnom prijevozu, zdravstvenim ustanovama i ljekarnama.

  Više informacija o stanju u Kraljevnini Španjolskoj i mjerama koje su na snazi dostupno je na sljedećoj poveznici:
  https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov-China/home.htm   
  https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov/ciudadania.htm
  https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov/ciudadania/otrosIdiomas.htm
  Na sljedećim poveznicama španjolskog Ministarstva zdravstva moguće je pronaći ažurirane podatke po Autonomnim zajednicama:
  https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov/enlacesCCAA.htm
  Više informacija o mjerama u Madridu dostupno je na web stranici https://www.comunidad.madrid/servicios/salud/coronavirus  
  Mjere za suzbijanje epidemije u Kataloniji dostupne su na web stranici https://web.gencat.cat/en/activem/restriccions-territorials/catalunya/
  Preporučuje se praćenje epidemiološke situacije i poštivanje zdravstvenih protokola lokalnih vlasti, nadležnih institucija, HZJZ-a i WHO-a.

  DODATNE OBAVIJESTI
  Španjolski javni zdravstveni sustav ima široku mrežu zdravstvenih centara i bolnica na cijelom državnom teritoriju. Za građane država članica EU vrijedi Europska iskaznica zdravstvenog osiguranja. Stranci koji nemaju registrirano boravište u Španjolskoj mogu ostvariti zdravstvene usluge u slučaju potrebe za hitnom medicinskom pomoći kod ozbiljnih bolesti ili nesreća, bez obzira na uzrok, do saniranja hitnog zdravstvenog stanja.
  Popis javnih zdravstvenih ustanova u Madridu može se pronaći na sljedećoj poveznici:
  https://www.comunidad.madrid/servicios/salud/hospitales-red-servicio-madrileno-salud
  Informacije o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u Španjolskoj mogu se pronaći na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO, www.hzzo-net.hr):
  https://www.hzzo.hr/lijecenje-u-inozemstvu/
  https://www.hz zo.hr/lijecenje-u-inozemstvu/procedura-za-dobivanje-ehic-a/ 

  OPĆA UPOZORENJA
  I dalje je na snazi 4. stupanj opasnosti od terorističkih napada (od 5 mogućih). O eventualnim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, neuobičajeno i sumnjivo ponašanje i sl.) potrebno je obavijestiti policiju.  
  Postoji rizik od uličnog kriminala u većim urbanim središtima, turističkim odredištima i zonama noćnog života, osobito u Barceloni i Madridu (džeparenje i drugi oblici krađa, otimanje torbica i mobitela, razbojništva, trgovina narkoticima). Također bilježi se veći broj provala u vozila, kamp-kućice, stanove, apartmane, hotelske sobe. Zabilježen je i određeni broj prijevara kod iznajmljivanja stanova kod kojih su žrtve bili studenti na razmjeni.
  Na španjolskim autocestama, posebno na autocesti AP-7 na području od granice s Francuskom preko Barcelone i prema Valenciji zabilježen je veći broj slučajeva krađa iz vozila, posebice stranih, koji se odvijaju prema sljedećem scenariju: pri izlasku vozila s odmorišta ili benzinskih postaja na autocestu počinitelji signaliziraju vozaču da nešto nije u redu s njihovim vozilom. Kada žrtva zaustavi auto, jedan od počinitelja ponudi pomoć i dok zajedno traže „oštećenje“ na stražnjem dijelu vozila, drugi počinitelj (do tada skriven) uđe u vozilo žrtve i ukrade vrijedne predmete u vozilu.

  U slučaju krađe ili nestanka osobnih dokumenta potrebno je obratiti se španjolskoj policiji na telefon 112 i u najbližoj policijskoj postaji izvršiti prijavu (denuncia). Za izdavanje putnog lista, dokumenta koji služi za povratak u RH, potrebno je obratiti se Veleposlanstvu RH u Madridu radi dobivanja termina za izdavanje putnog lista. Ishođenje putnog lista moguće je isključivo osobnim dolaskom u Veleposlanstvo u Madridu
  Popis policijskih postaja specijaliziranih za inozemne turiste nalazi se na poveznici: http://www.policia.es/denunweb/serv_at_ext.html .

  CONECTA MOVILIDAD INTERNACIONAL

  Osobama koje zbog poslovnih ili profesionalnih razloga moraju putovati u Španjolsku ili iz Španjolske, na raspolaganju je usluga španjolskog Ministarstva vanjskih poslova, EU i suradnje - CONECTA Movilidad Internacional. Putem conecta@maec.es mogu se dobiti informacije o mogućnostima, uvjetima i postupcima potrebnim za ulazak u Španjolsku ili druge zemlje.


NADLEŽNI DKP RH:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Španjolskoj
(Pokriva Republiku Kubu i Kneževinu Andoru)

Telefon: 0034 91 577 6881, 577 6901

Fax: 0034 91 577 6905

Adresa:

Calle Claudio Coello 78/2
28001 Madrid
ESPANA

Email: madrid@mvep.hr

Web: https://mvep.gov.hr/es


Pratite službenu stranicu Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

https://www.koronavirus.hr/

Preporučamo praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Informacije dostupne na poveznicama:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://www.who.int/

Odluka o putovanju u inozemstvo u području je osobne odgovornosti svakog pojedinca. Preporuke za putovanja kao i upozorenja pri putovanjima u inozemstvo objavljena na javnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske savjetodavne su naravi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane hrvatskim državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti kao i uvjeta ulaska ili boravka u drugim državama preporučuje se, prije putovanja, kontaktirati veleposlanstvo odnosno konzularni ured države odredišta.
 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Ukoliko državljanin Republike Hrvatske živi i radi u npr. SR Njemačkoj, zahtjev za vizu npr. Sjedinjenih Američkih Država može predati u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u SR Njemačkoj. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).