Upozorenja

Država:

Portugal

15.03.2022.

 • PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE PUTOVANJA KOJA NISU NUŽNA
 • Portugalska Vlada na sjednici od 17. veljače usvojila Rezoluciju kojom se proglašava ublažavanje mjera na cijelom kontinentalnom Portugalu od 23:59 7. ožujka 2022. Novi dekret, kojeg je donio Predsjednik Republike, temeljem spomenute Rezolucije, tako mijenja i ublažava mjere koje su na snazi primjenjive u kontekstu pandemije bolesti COVID-19.

  Od 7. ožujka u ponoć ukinule su se sljedeće mjere:

  • izolacija rizičnih kontakata;

  • preporuka rada na daljinu;

  • ograničenja kapaciteta odnosno broja osoba koje mogu boraviti u ustanovama, sportskim dvoranama i drugim mjestima otvorenim za javnost;

  • zahtjev za predočenjem digitalnog certifikata, osim za graničnu kontrolu (ili negativnog testa ili preboljena);

  Detaljnije za prelazak granice: Prema pravilima Državne Uprave za zdravstvo, u Portugal mogu ući putnici koji posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu o testiranju, oporavku ili cijepljenju ili predoče dokaz o testu na COVID-19, s negativnim rezultatom, obavljenom unutar posljednja 72 sata, ili 24 sata (u slučaju brzog testa na antigen (TRAg)), prije ukrcaja. EU digitalnu COVID potvrdu o preboljenu u Portugalu, (što vrijedi i za putnike koji dolaze u PT) može zatražiti osoba koja je preboljela bolest COVID-19, i to 11. dan od datuma prvog pozitivnog PCR testa. Potvrda je valjana 180 dana od datuma prvog pozitivnog PCR testa.

  • zahtjev za predočenjem negativnog rezultata testa za pristup velikim događajima, sportskim objektima, barovima i noćnim klubovima.

  S druge strane, zadržavaju se sljedeće mjere:

  • uvjet za negativan test, osim za nositelje potvrde o oporavku ili potvrde o potpunom cijepljenju s dopunskom dozom, za:

   
  •  posjete staračkim domovima;
  • posjete stacionarnim pacijentima u zdravstvenim ustanovama.

   • korištenje maske u zatvorenim prostorima

   Za autonomnu regiju Madeira i za autonomnu regiju Azori do daljnjega vrijede sljedeće mjere:
  • ulaz u regije samo uz predočenje europske digitalne Covid potvrde (o cijepljenju, preboljenju ili testiranju na covid-19); više nije potrebno dodatno testiranje na covid-19.
  • europska digitalna Covid potvrda o cijepljenju ili preboljenju ili antigenski test na covid nužni su za ulaz u sportske dvorane, teretane, kazališta, restorane i klubove, ali nisu potrebni za ulaz u trgovine, javni prijevoz, domove zdravlja i slične esencijalne javne djelatnosti.
  • upotreba zaštitne maske je obavezna u svim zatvorenim prostorima, a preporuča se i na otvorenom.

  Portugal je među prvim zemaljama svijeta prema postotku procijepljenog stanovništva, koji je premašio 95%. Ipak, savjetujemo oprez i provjeru neposredno prije putovanja jer se uslijed raširenog soja omikron koronavirusa svi putnici upozoravaju da provjere s aviokompanijom koje su točno obveze testiranja. Putnici trebaju ispuniti sljedeći obrazac on line: https://portugalcleanandsafe.pt/en/passenger-locator-card


  Za putnike iz 2. kategorije zemalja  (Indije, Južne Afrike i Nepala te zemalja s incidencijom višom od 500 slučajeva na 100 000 stanovnika u zadnjih 14 dana) postoji (a) obveza negativnog PCR testa, (b) opravdanje nužnosti putovanja i (c) karantena od 14 dana. Od obvezne izolacije za ove zemlje izuzeti su samo slučajevi nužnih putovanja s boravkom u Portugalu kraćim od 48h, što se dokazuje s povratnom kartom, te  sportaši na sportskim natjecanjima. Nužna putovanja su iz profesionalnih, obiteljskih, zdravstvenih i humanitarnih razloga, te studija.

  Portugalski otoci (Madeira i Azori) kao autonomne regije i dalje samostalno određuju svoj režim mjera koje smo gore naveli. Mjere je potrebno dodatno provjeriti s aviokompanijom koja leti na te dvije portugalske autonomne regije.

  Za Azore je potrebno najaviti dolazak putem internetskog obrasca. Detaljnije informacije za Azorsko otočje mogu se naći na web poveznici: https://covid19.azores.gov.pt/?page_id=5532


  Detaljnije informacije za Madeiru na poveznici: https://www.madeira.gov.pt/Covid19 odnosno na https://www.madeira.gov.pt/Governo-Regional-Madeira/ctl/Read/mid/4829/InformacaoId/55829/UnidadeOrganicaId/9/CatalogoId/0

  Aktualna situacija i pokazatelji vezani uz Covid-19 mogu se naći na poveznici: https://covid19.min-saude.pt/, i na stranici https://covid19estamoson.gov.pt/

  Preporučuje se studentima na programu Erasmus javljanje Veleposlanstvu RH u Lisabonu i ostavljanje kontakata (lisabon@mvep.hr).

  Ukoliko imate simptome COVID-a ili ste imali kontakt sa zaraženom osobom nazovite dežurni telefon 808 24 24 24. Karantena u slučaju zaraze koronavirusom traje sedam dana, a primjenjuje se i kada je zaražena bliska osoba iz domaćinstva. Ako je nezaražena osoba u bliskom kontaktu s zaraženom osobom primila treću dozu cjepiva protiv zaraze covid-19, na nju se neće primijeniti karantena.

  DODATNI SAVJET ZA PUTOVANJE
   
  Savjetujemo svim hrvatskim državljanima zdravstveno osiguranje koje je važeće i u Portugalu (Europska kartica HZZO ili drugo).
  Hrvatskim državljanima savjetujemo oprez vezano uz mogućnost šumskih požara (naročito u toplijem dijelu godine) i prilikom boravka u turističkim mjestima, posebice na lokalitetima gdje se okuplja puno turista kao u Lisabonu (vožnja popularnim tramvajem 28 i druge lokacije s puno turista) i Portu, zbog mogućeg uličnog kriminala.
   
  KONZULARNA ZAŠTITA
  Veleposlanstvo Republike Hrvatske nalazi se u Lisabonu.
  (Pokriva Angolu, Gvineju Bisau, Kabo Verde i Sveti Toma i Prinsipe)
  Rua D. Lourenco de Almeida, 24
  1400-126
  Lisboa

  tel: 0035 121 302 1033, 302 1053, 302 1077
  lisabon@mvep.hr
   

NADLEŽNI DKP RH:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Portugalskoj Republici
(Pokriva Angolu, Gvineju Bisau, Kabo Verde i Sveti Toma i Prinsipe)

Telefon: 0035 121 302 1033, 302 1053, 302 1077

Adresa:

Rua D. Lourenco de Almeida, 24
1400-126 Lisboa
PORTUGAL

Email: lisabon@mvep.hr

Web: https://mvep.gov.hr/pt


Pratite službenu stranicu Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

https://www.koronavirus.hr/

Preporučamo praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Informacije dostupne na poveznicama:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://www.who.int/

Odluka o putovanju u inozemstvo u području je osobne odgovornosti svakog pojedinca. Preporuke za putovanja kao i upozorenja pri putovanjima u inozemstvo objavljena na javnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske savjetodavne su naravi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane hrvatskim državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti kao i uvjeta ulaska ili boravka u drugim državama preporučuje se, prije putovanja, kontaktirati veleposlanstvo odnosno konzularni ured države odredišta.
 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Ukoliko državljanin Republike Hrvatske živi i radi u npr. SR Njemačkoj, zahtjev za vizu npr. Sjedinjenih Američkih Država može predati u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u SR Njemačkoj. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).