U Gradišću otvorena izložba „Hrvatska: umjetnost i zvuk“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u galeriji „Kuća kulture Infeld“ u Halbturnu u petak 4. ožujka 2022. u nazočnosti veleposlanika Daniela Glunčića simbolično je otvorena izložba pod naslovom „Hrvatska: umjetnost i zvuk“.
Na izložbi je  predstavljen izbor djela iz „Zbirke Infeld“  koji obuhvaća neka od najvećih imena hrvatskog slikarstva iz 19. i 20. stoljeća poput Vlahe Bukovca, Otona Glihe, Vasilija Jordana, Ede Murtića, Krste Hegedušića, Zlatka Price i ostalih. Ukupno je izloženo 50 ulja, akrila i akvarela.
Posebni dio izložbe posvećen je i hrvatskom nacionalnom instrumentu tamburici. Tamburica na izložbi  ujedno objedinjuje i sve važne tradicije kolekcionarke i Zdenke Infeld – njezino hrvatsko podrijetlo, obiteljsku tradiciju tvrtke za proizvodnju ručno izraženih  žica za gudačke i trzalačke instrumente „Thomatik- Infeld“ i sakupljanje umjetničkih djela.
 
Zbirka Infeld nastala je iz oduševljenja umjetnošću velikog bečkog proizvođača žica Petera Infelda i njegove majke Margarethe, a nakon njihove smrti preuzela ju je i dalje razvila supruga Zdenka Infeld koja svake godine redovno priređuje izložbe u vlastitim izložbenim prostorima u Dobrinju na Krku i u Halbturnu u Gradišću. Halbturn je tako postao značajno središte  kulturnog života Gradišća, a izložbe Zdenke Infeld tradicionalno privlače velik broj publike i u središtu su pozornosti medija, koji su popratili i aktualnu izložbu posvećenu Hrvatskoj.