Državni tajnik Andrej Plenković i stalna predstavnica UNDP-a Louisa Vinton otvorili su dvodnevni seminar pod nazivom „Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata – iskustvo Hrvatske“

Ovo je peti u nizu seminara, započetih u prosincu prošle godine, koji ima za cilj prenošenje hrvatskih iskustava i znanja iz područja europskih integracija državnim službenicima zemalja jugoistočne Europe

Ovo je peti u nizu seminara, započetih u prosincu prošle godine, koji ima za cilj prenošenje hrvatskih iskustava i znanja iz područja europskih integracija državnim službenicima zemalja jugoistočne Europe. Na dvodnevnom seminaru dat će se uvid u pojedine faze pregovaračkog procesa u poglavlju 22. Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata.

Seminar se održava u suradnji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj, a sudjeluju predstavnici Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije.

U uvodnom obraćanju stalna predstavnica UNDP-a Vinton uputila je čestitke Hrvatskoj povodom preporuke Europske komisije za završetak hrvatskih pristupnih pregovora te je istaknula važnost hrvatskog uspjeha na europskom putu kao jasnog znaka da je europska perspektiva dostižna za sve zemlje regije koje su spremne provesti potrebne reforme.

Državni tajnik Plenković zahvalio se na upućenim čestitkama, te je potvrdio spremnost Hrvatske za daljnjim nastavkom i unapređenjem ove suradnje na prenošenju hrvatskih iskustava iz područje europskih integracija svim državama jugoistočne Europe. Istaknuo je kako je pregovarački proces Republike Hrvatske s Europskom unijom bio iznimno složen i zahtjevan, ali je Hrvatska uspješno provela potrebne reforme i savladala sve prepreke, čime je dostigla potrebnu spremnost za članstvo u Europskoj uniji.

Horizontalni pregled pregovora u poglavlju 22, u svom uvodnom izlaganju, predstavila je Ivana Maletić, državna tajnica Ministarstva financija i članica Pregovaračke skupine. U nastavku je Dubravka Flinta, načelnica Nacionalnog fonda Ministarstva financija, predstavila programe pretpristupne pomoći i strukturne instrumente, dok je Nataša Mikuš Žigman, voditeljica radne skupine za poglavlje 22., dala detaljan prikaz sadržaja pregovora u ovom poglavlju s osvrtom na njegovu povezanost s drugim poglavljima pregovora.



Priopćenja