Državna tajnica Metelko-Zgombić i slovenski državni tajnik Dovžan održali bilateralne političke konzultacije te sudjelovali na Panel raspravi s građanima u okviru Konferencije o budućnosti Europe

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i uz potporu Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u petak, 18. veljače 2022. godine, u Zagrebu je održana panel rasprava s građanima u okviru Konferencije o budućnosti Europe pod nazivom „Pripremajući se za sutrašnjicu: Globalna i regionalna uloga Europske unije“.
 
Raspravu je otvorila prodekanica Pravnog fakulteta u Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Iris Goldner Lang, nakon čega su uslijedila izlaganja potpredsjednice Europske komisije Dubravke Šuice, državne tajnice za Europu Andreje Metelko-Zgombić i državnog tajnika Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije Gašpera Dovžana. Uslijedio je razgovor s prisutnim studentima i građanima, kao i onima koji su sudjelovali online.
 
S namjerom poticanja promišljanja i rasprave, posebno među mladima, o pitanjima kao što su, npr. -  trebamo li snažniju geopolitičku Europu koja je otporna na krize i autonomna u svojem djelovanju, te - koja je strateška važnost politike proširenja za Europsku uniju u cjelini, rasprava je zaključena uz glasnu poruku – Europsku uniju ne uzimamo zdravo za gotovo i brinemo o njenoj budućnosti.
 
Tijekom boravka slovenskog državnog tajnika Dovžana u Zagrebu održane su i bilateralne političke konzultacije, na kojima su vođeni vrlo sadržajni razgovori o bilateralnim i europskim temama, kao i pitanjima sukcesije bivše zajedničke države te daljnje koordinacije zajedničkog pristupa po pitanju proširenja EU.
 
Posjet državnog tajnika Dovžana bio je prigoda i za zajedničko obilježavanje 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Slovenije.

Pisane vijesti