Održan virtualni trening na temu EU politika i teritorijalnog razvoja

  • Slika
U okviru projekta „Innovation Lab for EU Integration of Ukraine (InnoLabEU)“, od 26. - 28. rujna 2023. održan je još jedan u nizu virtualnih treninga, ovoga puta na temu „EU policies and territorial development training“ na kojem je sudjelovalo više od 70 sudionika službenika tijela javne uprave Ukrajine. U trodnevnom treningu, svoje su stručno znanje prenosila tri hrvatska stručnjaka; Jakša Puljiz, predstojnik Odjela za europske integracije Instituta za razvoj i međunarodne odnose, Mladen Vojković, direktor Wyg savjetovanja d.o.o. i Domagoj Račić, istraživač i konzultant za područje razvoja, inovacija i regionalni razvoj.
Ovim treningom omogućen je prijenos znanja u polju recentnih i aktualnih EU politika, kojima se želi stimulirati razvoj lokalnih teritorijalnih jedinica. Istovremeno, ovim se treningom željelo prenijeti praktično iskustvo RH u korištenju, odnosno primjeni različitih instrumenata EU, kako bi se potaknuo teritorijalni razvoj. Iskustva RH vrlo su važna i relevantna za Ukrajinu, budući da obje države dijele naslijeđe devastacije stambenog fonda, infrastrukture i socio-ekonomskih mreža. Navedeno je uključivalo teme kojima su obrađeni ključni pokretači lokalnog i regionalnog razvoja, kohezijsku politiku kao glavnu investicijsku politiku EU u vidu teritorijalnog razvoja, s posebnim osvrtom na primjere ratom pogođenim područjima RH. Nadalje, obrađene su teme integriranog teritorijalnog pristupa i praktične primjene na primjeru RH kao uspješnog primjera. Posljednji dan održano je predavanje kojim su se obradile teme inovacija, te razvoja i podupiranja inovativnosti u poduzetničkom ekosustavu.
 
Podsjećamo, nastavno na ostvaren status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU, a s obzirom na aktualne potrebe i novu ulogu ukrajinskih institucija, Služba za prijenos znanja MVEP u okviru projekta „Innovation Lab for EU Association of Ukraine - InnoLab EU“, kontinuirano od prosinca 2022. provodi tailor-made aktivnosti namijenjene ključnim institucijama Ukrajine u cilju pripreme za proces pregovora. Služba za prijenos znanja MVEP je do sada u okviru projekta u suradnji s Njemačkim društvom za međunarodnu suradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit - GIZ) održala 20 virtualnih programa koje je uspješno završilo više od 1600 državnih službenika Ukrajine, koji su svakodnevno uključeni u EU poslove.

Ostale vijesti