Vlada Republike Hrvatske imenovala je na sjednici održanoj 14. siječnja 2011. godine dr. sc. Maria Nobila državnim tajnikom za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija

Dr. sc. Mario Nobilo profesionalni je diplomat u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija od 1992. godine. Na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu doktorirao je u području međunarodne sigurnosti

Dr. sc. Mario Nobilo profesionalni je diplomat u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija od 1992. godine. Na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu doktorirao je u području međunarodne sigurnosti.

Radio je kao znanstveni istraživač u Odjelu za političke i strateške studije Instituta za zemlje u razvoju (danas Instituta za međunarodne odnose) u Zagrebu (1979-1989), a bio je i dopredsjednik Hrvatskog vijeća Europskog pokreta, te Europskog doma u Zagrebu (1990-1992). Također je obavljao poslove glasnogovornika hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana (1990), te je bio savjetnik Predsjednika Republike za vanjsku politiku (1991-1992).

Od 1992. do 1997. godine bio je stalni predstavnik Republike Hrvatske pri UN-u, te je aktivno sudjelovao u svim ključnim pregovorima koji su prethodili raspadu Jugoslavije te mirovnim pregovorima o završetku rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Obavljao je dužnosti stalnog predstavnika Republike Hrvatske pri OESS-u, UN-u i ostalim međunarodnim organizacijama u Beču (1997.), pomoćnika ministra vanjskih poslova (2002-2004), te veleposlanika Republike Hrvatske u Republici Sloveniji (2004-2008). Od 2008. godine bio je ravnatelj Uprave za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.

Autor je i koautor nekoliko knjiga i brojnih članaka u domaćim i stranim časopisima iz područja međunarodnih odnosa, međunarodne sigurnosti i regionalnih sukoba, uključujući i ratove u bivšoj Jugoslaviji. Od 1999. stalni je predavač na Diplomatskoj akademiji MVPEI-a i Ratnoj školi MORH-a, te je održao brojna predavanja na stranim sveučilištima iz područja međunarodnih odnosa.



Priopćenja