Republici Hrvatskoj izručeni su Ernest Rađen i Dušan Maslovara temeljem odluka vlasti Helenske Republike kojima se odobravaju izručenja radi ustupanja kaznenog progona pred hrvatskim pravosuđem

Republici Hrvatskoj izručeni su Ernest Rađen i Dušan Maslovara temeljem odluka vlasti Helenske Republike kojima se odobravaju izručenja radi ustupanja kaznenog progona pred hrvatskim pravosuđem. Izručenje je izvršeno u srijedu, 30. travnja 2008. godine

Hrvatska strana želi iskazati zahvalnost svim nadležnim grčkim tijelima na čelu s Ministarstvom pravosuđa na njihovom profesionalnom odnosu prema ovim zahtjevima za izručenjem i razumijevanju za optužnicu za ratne zločine počinjene u Republici Hrvatskoj. Ovakva suradnja još je jedan pokazatelj razvijenih odnosa i suradnje između dvije zemlje.

Treba napomenuti kako je Hrvatska potvrdila da potpuno, neupitno i iskreno surađuje s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, a istovremeno posvećuje punu pozornost suđenjima za ratne zločine pred domaćim sudovima.

Takav hrvatski pristup podrazumijeva i ulaganje maksimalnih profesionalnih napora svih relevantnih tijela Republike Hrvatske. U konkretnim slučajevima izručenja su rezultat zajedničkog pravosudnog i diplomatskog angažmana u posljednje dvije godine otkako su izručenja zatražena.

Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske u listopadu 2006. godine podnijelo je Ministarstvu pravosuđa Helenske Republike molbu za izručenje Ernesta Rađena, u svrhu vođenja kaznenog postupka pred Županijskim sudom u Zadru jer mu se stavlja na teret kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Izručenje okrivljenog Dušana Maslovara u Republiku Hrvatsku zatražilo je Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske u srpnju 2006. godine. Protiv okrivljenog Maslovara u tijeku je istražni postupak pred Županijskim sudom u Sisku zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

 

 

Ministarstvo vanjskih poslova
i europskih integracija Republike Hrvatske

Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske



Priopćenja