Želimo otvaranje pristupnih pregovora s BiH što je prije moguće

  • Slika

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je da Vlada želi što prije otvaranje pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine s Europskom unijom jer ona zahtijeva jednakopravnost sva tri naroda.

"Dodjela kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini je naš veliki uspjeh, jer smo se odlučno zalagali za takvu odluku Europske unije koja nije bila zajamčena, a sad se Hrvatska zalaže za sljedeći korak - otvaranje pristupnih pregovora što je prije moguće", rekao je ministar u Hrvatskom saboru na predstavljanju Izvješća o provedbi Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH za 2022. godinu.

Grlić Radman je kazao da je BiH na prvom mjestu među primateljima razvojne pomoći. Dodao je da je samo Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske osigurao oko 33 milijuna kuna za provedbu projekata u područjima zdravstva, obrazovanja, kulture. Rekao je i da je susjedna država suočena s brojnim prijetnjama, među kojima je istaknuo srpski separatizam i unitarizam koji je definirao kao preglasavanje manjina.

"Onog trenutka kada BiH krene s pristupnim pregovorima, ona mora započeti s implementacijom pravnih stečevina koje podrazumijevaju jednakopravnost i ljudska prava. Mi ne možemo dopustiti da Hrvati u BiH postanu manjina koji će samo imati kulturu, izložbe i slično", kazao je ministar Grlić Radman odgovarajući na pitanje zastupnika.

Ministar je rekao da ni on nije zadovoljan trenutnom situacijom, ali da Vlada poduzima sve što može da ona bude bolja.

Izborna reforma jedan od najvećih izazova

"Svake godine ipak vidimo određeni napredak, ali on se stječe kvalitetnim radom. Uzmite za primjer grad Ljubuški u koji se vraćaju povratnici iz Švicarske, iz Njemačke. To je za mene radost, to je za mene budućnost", poručio je.

Ministar Grlić Radman je također istaknuo izbornu reformu kao jedan od najvećih izazova u politički turbulentnoj 2022. godini.

Predsjednik Vlade održao je niz sastanaka s legitimnim političkim predstavnicima iz redova sva tri naroda radi postizanja dogovora o izbornoj reformi kako bi svi narodi mogli bit legitimno zastupljeni na svim razinama vlasti'', rekao je.

Paljenje krnje je običaj, Vučićeva reakcija neobična

U izjavi novinarima u Saboru, ministar Grlić Radman je rekao da se nema što odgovoriti na prosvjednu notu iz Srbije nakon što je zapaljena lutka srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na karnevalu u Kaštel Starome.

"Tu se nema što odgovoriti. To treba ignorirati. Vidjet ću uopće što piše u toj noti, ali kakve veze ima ta nota s državnim institucijama?", kazao je.

Ministar Grlić Radman podsjeća da je to tradicija u Hrvatskoj. "To je dio običaja, ljudi se vesele i zabavljaju. Kad se spali lutka, nastavlja se dalje živjeti, novi je dan. Čini mi se da sam i ja bio spaljivan, u Trilju ili Sinju", rekao je, dodavši da se nije naljutio zbog toga. 

"Čemu takva nervoza? Mislim da je, što bi se reklo u Sinju, to pogodak u ništa predsjednika Vučića", ustvrdio je, ocijenivši  Vučićevu reakciju neobičnom i problematičnom. 

Dodao je da je problem reakcija predsjednika Vučića. "Rekao je puno stvari koje nisu u redu. Kao prvo, dobrosusjedski odnosi se ostvaruju dijalogom, suradnjom. Mislim da tu Srbija ima puno razloga za malo više se angažirati", zaključio je ministar Grlić Radman.

Izvor: Hina/MVEP



Priopćenja