Održane političke konzultacije Hrvatske i Meksika

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić održao je IV. političke konzultacije s Jennifer Feller, vršiteljicom dužnosti zamjenice ministrice vanjskih poslova Sjedinjenih Meksičkih Država u razdoblju od 13. do 15. veljače 2024., u Mexico Cityju.
 
Posjet Meksiku i niz održanih sastanaka posvećeni su produbljivanju suradnje između Hrvatske i Meksika te pregledu ostvarenog napretka u bilateralnim odnosima od posljednjih političkih konzultacija održanih 2018. godine. Razgovori su obuhvatili širok spektar tema bilateralne, gospodarske i kulturne suradnje, o odnosima između Europske unije i Meksika te o suradnji u području multilateralizma. Sugovornici su također razmijenili mišljenje o aktualnim geopolitičkim temama, naročito o situaciji u Latinskoj Americi i na Zapadnom Balkanu. Na marginama političkih konzultacija potpisan je Memorandum o suradnji u području diplomatskog usavršavanja.
 
Tijekom boravka u Meksiku, državni tajnik Matušić susreo se s pripadnicima hrvatske zajednice, te je tom prigodom istaknuo važnost jačanja veza Hrvata izvan Hrvatske s domovinom. Održao je sastanak i s Gautierom Mignotom, veleposlanikom Europske unije u Meksiku s kojim je razgovarao o partnerstvu Europske unije i Meksika.
 
U Nacionalnom kongresu sastao se s predsjedavajućom i članovima Parlamentarne skupine prijateljstva Meksiko-Hrvatska, te je tijekom razgovora iskazana obostrana namjera za jačanjem suradnje i nastavkom posjeta na visokoj razini.

Ostale vijesti