Zastupnički dom Sjedinjenih Američkih Država jednoglasno je usvojio rezoluciju „H.RES 1266“

Zastupnički dom Sjedinjenih Američkih Država 30. srpnja 2008. godine jednoglasno je usvojio rezoluciju „H.RES 1266“ u kojoj se čestita Republici Hrvatskoj i Republici Albaniji na dobivanju pozivnica za otpočinjanje pristupnih pregovora o članstvu u NATO savezu

Između ostaloga, u rezoluciji se izričito priznaje povijesni značaj i postignuća koje su dvije zemlje ostvarile, dokazavši svoju privrženost zajedničkoj sigurnosti i vrijednostima država članica NATO-a. Nadalje, navedenom se rezolucijom pozdravlja potpisivanje Protokola o pristupanju Republike Albanije i Republike Hrvatske NATO-u od strane država članica 9. srpnja 2008. godine čime se otvara put za punopravno članstvo dviju zemalja u NATO-u.

Značajno je da rezolucija „H.RES 1266“ izražava snažnu potporu Zastupničkog doma pravodobnom završetku pristupnog procesa Republike Hrvatske i Republike Albanije NATO savezu, kao i podršku Zastupničkog doma daljnjem proširenju Saveza.

Glavni inicijator navedene rezolucije je kongresni zastupnik iz Kalifornije Elton Gallegly, vođa Republikanske stranke u Pododboru za Europu u Zastupničkom domu. Rezoluciju je susponzorirao još 31 zastupnik (među kojima i supredsjedatelji Hrvatskog kongresnog kluba George Radanovich i Peter Visclosky, te John Tanner, predsjedatelj izaslanstva Zastupničkog doma pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a). Rezolucija „H.RES 1266“ predstavljena je u Zastupničkom domu 11. lipnja 2008. godine, te je jednoglasno usvojena u Odboru za vanjsku politiku Zastupničkog doma 16. srpnja 2008. godine.

Predmetna se rezolucija nastavlja na rezoluciju istog sadržaja i naziva koja je jednoglasno usvojena u Senatu Sjedinjenih Američkih Država 19. svibnja 2008. godine („S.RES 570“).



Priopćenja