Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović sudjelovao je u srijedu, 23. svibnja 2012. godine, u Strasbourgu, na 122. sjednici Odbora ministara Vijeća Europe

U okviru središnje teme sastanka, koja je bila posvećena politici Vijeća Europe prema susjednim regijama, zamjenik Klisović pohvalio je odgovor Vijeća Europe na događaje u državama južnog Mediterana te kreiranje politike susjedstva

U okviru središnje teme sastanka, koja je bila posvećena politici Vijeća Europe prema susjednim regijama, zamjenik Klisović pohvalio je odgovor Vijeća Europe na događaje u državama južnog Mediterana te kreiranje politike susjedstva, istaknuvši to kao jasan dokaz relevantnosti ove najstarije europske organizacije i njezine sposobnosti suočavanja s društvenim i političkim izazovima u Europi i susjednim regijama.

Naglasio je kako Republika Hrvatska podupire glavne ciljeve politike Vijeća Europe prema susjednim regijama na polju demokratske tranzicije, dobre vladavine i borbe protiv prekograničnih i globalnih prijetnji, a jednako tako i na planu promicanje ravnopravnosti spolova bez koje započeti procesi ne mogu uspješno završiti.

Ukazavši na pozicioniranje Hrvatske kao buduće članice Europske unije s recentnim post-konfliktnim iskustvom, zamjenik ministrice kazao je kako znanja i iskustva Republike Hrvatske iz procesa političke tranzicije i konsolidacije te izgradnje institucija, primarno u kontekstu pristupanja Europskoj uniji, također mogu biti od značaja za prijenos u pojedine post-konfliktne i fragilne zemlje u drugim regijama. Ujedno je poručio kako je upravo izgradnja moderne države i EU iskustvo središnja tema ovogodišnjeg Croatia Summita, koji će okupiti i predstavnike država južnog Mediterana.

Ministri su na sjednici dali smjernice za provedbu Brightonske deklaracije o budućnosti Europskog suda za ljudska, pozdravili reformski proces Vijeća Europe te se osvrnuli na djelovanje Vijeća Europe u kontekstu sukoba u Gruziji. Na sjednici je izvršen prijenos predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe s Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske na Republiku Albaniju.



Priopćenja