Zamjenik ministrice Klisović sudjelovao na neformalnom sastanku Vijeća za vanjske poslove u trgovinskom formatu

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović sudjelovao je na neformalnom sastanku Vijeća za vanjske poslove u trgovinskom formatu održanom 15. listopada 2014. u Rimu...


Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović sudjelovao je na neformalnom sastanku Vijeća za vanjske poslove u trgovinskom formatu održanom 15. listopada 2014. u Rimu. Glavne teme sastanka ministara trgovine EU odnosile su se na stanje pregovora između EU i SAD-a o Transatlantskom partnerstvu u trgovini i ulaganjima (TTIP), stanju bilateralnih odnosa s Ukrajinom i Rusijom te Doha razvojnoj rundi pregovora u okvirima Svjetske trgovinske organizacije, odnosno stanju nakon Ministarske konferencije Svjetske trgovinske organizacije na Baliju (održana u prosincu prošle godine) te stanju vezano uz usvajanje Sporazuma o olakšanju trgovine. Europska komisija je također upoznala ministre sa stanjem zakonodavnih prijedloga u vezi modernizacije trgovinskih zaštitnih instrumenata, kao i međunarodnom instrumentu javne nabave.

Bio je to posljednji sastanak Vijeća za vanjske poslove u trgovinskom formatu na kojemu je sudjelovao aktualni europski povjerenik za trgovinu, Karel De Gucht, budući da će već na narednom sastanku Vijeća u studenom 2014. tu ulogu preuzeti novi EU povjerenik za trgovinu. Sastanku ministara prethodio je i dan ranije organiziran forum, dijalog na temu TTIP-a, na kojemu su glavni govornici bili europski povjerenik za trgovinu Karel De Gucht i američki trgovinski predstavnik Michael Froman. Skup je otvorio predsjedavajući Vijeća, talijanski zamjenik ministra za ekonomski razvoj Carlo Calenda, dok se sudionicima skupa obratio i Matteo Renzi, predsjednik Vijeća ministara Italije, posebno naglasivši značaj TTIP sporazuma za EU i Italiju.

TTIP je tako obilježio ovaj neformalni sastanak ministara trgovine EU u Rimu. U cilju jačanja transparentnosti i komunikacije s javnosti pozdravljena je deklasifikacija pregovaračkog mandata za pregovore koji se od 9. listopada 2014. može pročitati sa stranica Glavne uprave za trgovinu Europske komisije. Ovi pregovori su od posebnog značaja za dvije strane jer se predviđa da će sporazum doprinijeti rastu i zapošljavanju te ujednačavanju regulative i standarda u trgovini. Očekuje se novi zamah u pregovorima preuzimanjem funkcije novog povjerenika te nakon završetka američkih mid term elections. Europska strana, kao i američka  naglašavaju namjeru zaključenja sporazuma u 2015. godini.

Za temu samog sastanka Vijeća za vanjske poslove talijansko je predsjedništvo Vijećem EU odlučilo raspraviti jednu od tema koja bi mogla predstavljati korist od TTIP-a, a to je veća mobilnost fizičkih osoba u službi trgovine i otvaranja tržišta za robe, usluge, ulaganja i javne nabave.

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović je u svojem obraćanju ministrima naglasio značaj TTIP pregovora za mala i srednja poduzeća na kojima se bazira hrvatsko gospodarstvo. „Hrvatska podržava Europsku komisiju u pregovorima s američkom stranom posebno u kontekstu mobilnosti. Mobilnostfizičkih osoba od izuzetne važnosti za ostvarivanje koristi od trgovinske liberalizacije. TTIP tako nudi mogućnost da se osigura olakšana procedura kretanja visoko obrazovanih pojedinaca pružatelja usluga“, kazao je zamjenik ministrice Klisović. Naglasio je da Hrvatska još uvijek ne koristi sustav izuzeća od viza te da TTIP treba osigurati jednake uvjete za trgovinu svim državama članicama EU-a. „Hrvatska ima sa SAD-om bilateralni sporazum o zaštiti ulaganja i podržava  uključivanje odredbi u vezi sporova između ulagača i država u TTIP sporazum“, rekao je zamjenik ministrice.



Priopćenja