Zamjenik ministrice Klisović na obilježavanju 10 godina Američko-jadranske povelje

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović sudjeluje na sastanku Partnerske komisije Američko-jadranske povelje (A5), u Skopju...

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović sudjeluje na sastanku Partnerske komisije Američko-jadranske povelje (A5), u Skopju, 18. lipnja 2013. godine. Ovim sastankom obilježava  se deseta obljetnica  od osnutka Američko-jadranske povelje te, ujedno, završetak predsjedavanja Republike Makedonije ovom inicijativom tijekom prve polovice 2013. godine.

Razgovaralo se o aktualnim pitanjima iz euro-atlantskog procesa i jačanja suradnje u okviru ove inicijative te nastavka suradnje država regije u okviru operacije ISAF/Resolute Support i nakon 2014. godine. 

Zmvep Klisović osvrnuo se na aktualan trenutak u odnosima NATO-a i zemalja Jugoistočne Europe, te iskazao snažnu opredijeljenost Hrvatske u potpori Makedoniji, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini na njihovom euro-atlantskom putu. Također, pozdravio je Sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije te pozvao obje strane da pristupe njegovoj provedbi, potvrdivši nastavak  sudjelovanja Hrvatske u  operaciji KFOR.

Glede angažmana u Afganistanu, zamjenik Klisović je potvrdio trajnu predanost Hrvatske dugoročnim naporima NATO-a i međunarodne zajednice za izgradnjom stabilnosti u toj zemlji. Na tome tragu, sudionicima sastanka predstavio je i nekoliko konkretnih hrvatskih prijedloga za nastavkom već postojeće praktične suradnje država članica Povelje i nakon 2014. godine, a u okviru buduće operacije NATO-a u toj zemlji

U svrhu jačanja kontinuiteta provođenja projekata u okviru Američko-jadranske povelje, na sastanku je donesena zajednička odluka o produženju predsjedanja Poveljom sa šest mjeseci na godinu dana, a koje će započeti s 1. siječnjem 2014. godine. Tijekom druge polovice 2013. godine Poveljom će predsjedavati Crna Gora.

U cilju jačanja euro-atlantske suradnje u Jugoistočnoj Europi, Povelju su 2003. godine osnovale Albanija, Hrvatska, Makedonija te SAD, da bi joj 2008. godine pristupile Bosna i Hercegovina te Crna Gora. Kosovo i Srbija se kao promatrači pozivaju da sudjeluju u radu Povelje. 



Priopćenja