Zamjenik ministrice Joško Klisović u Donjecku otvorio konzulat te Hrvatsko - ukrajinski gospodarski forum

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović 26. ožujka u Donjecku je svečano otvorio konzulat Republike Hrvatske, a istoga dana otvorio je i

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović 26. ožujka u Donjecku je svečano otvorio konzulat Republike Hrvatske, a istoga dana otvorio je i hrvatsko - ukrajinski gospodarski forum.

U suradnji Trgovinsko-industrijske komore Ukrajine, Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, u Donjecku je održan Gospodarski forum koji je okupio četrdeset hrvatskih i ukrajinskih kompanija iz različitih područja djelatnosti - od građevinarstva, infrastrukture i međunarodnog prijevoza do prehrambene industrije i turizma. Otvarajući Forum, zamjenik Klisović istaknuo je odlučnost Vlade RH da gospodarski odnosi s Ukrajinom krenu novim, još pozitivnijim smjerom, koji bi u 2013. godini trebao dovesti do značajnijeg povećanja robne razmjene. Rekao je da su gospodarstva dvije zemlje kompatibilna, kao i da hrvatske kompanije imaju veliko iskustvo u izgradnji infrastrukture, obnovljivih izvora energije te u području poljoprivrede, prehrambene inudstrije i drugim industrijskim granama. Osvrnuo se i na napore koje poduzima hrvatska Vlada kako bi se olakšalo poslovanje investitora u RH, rekavši da će se  "u buduće gospodarski odnosi dviju zemalja promatrati, ne samo kroz broj bilateralnih državnih sporazuma, već i kroz broj ugovora koji će sklopiti poduzetnici jedne i druge strane".

Nakon Gospodarskog foruma, zamjenik Klisović otvorio je i prvi konzulat RH u Ukrajini, na čijem je čelu počasni konzul Aleksandr Rotov, sa sjedištem u Donjecku, najvećem gradu istočne Ukrajine i jednim od glavnih gospodarskih središta Ukrajine. Donjecka oblast broji 4,6 milijuna stanovnika, a u industrijskoj proizvodnji na državnoj razini sudjeluje s čak 20%. U istom postotku Donjecka oblast sudjeluje i u ukupnom BDP-u Ukrajine.

U sklopu posjeta, zamjenik Klisović održao je sastanak i s gradonačelnikom Donjecka g. Lukjančenkom. Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima uspostave još dubljih gospodarskih, kulturnih, sportskih i znanstvenih odnosa dviju zemalja te suradnji na regionalnoj i lokalnoj razini.
    



Priopćenja