Zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Ivan Šimonović danas je primio na razgovor veleposlanika Slovenije Petera Bekeša...

Zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Ivan Šimonović danas je primio na razgovor veleposlanika Slovenije Petera Bekeša. Dr. Šimonović je obavijestio Bekeša da bez obzira na ozbiljna neslaganja s dijelovima njezinog sadržaja, Republika Hrvatska neće pismeno odgovoriti na zadnju slovensku notu čime na praktični način pokazuje svoju opredijeljenost da se prekine rat notama, te da se rješenja za sporna pitanja traže u izravnom razgovoru.

Ministarstvo vanjskih poslova stoga pozdravlja spremnost Slovenije da napokon prihvati termin bilateralnog sastanka 16. rujna 2003. godine. Istodobno, Ljubljanu se poziva da se obzirom na značaj teme koja će se razmatrati razina sugovornika ne spušta, te da izaslanstva osim pravnih stručnjaka obuhvate i stručnjake za pitanja ribarstva i zaštite okoliša. Samo tako mogu se provesti uspješne konzultacije o zajedničkoj europskoj ribarskoj politici te cjelovito predstaviti vlastite ideje, stavove i nacionalne mjere, što je do sada Slovenija višekratno isticala kao predmet svog interesa.

Dr. Šimonović je upozorio da konstrukcije iz slovenske note te medijskih nastupa visokih slovenskih dužnosnika da RH treba suglasnost Slovenije za eventualno proglašenje gospodarskog pojasa, te da je pretpostavka za to ratificiranje parafiranog sporazuma između dviju država nisu pravno utemeljena. Republika Slovenija zbog svog zemljopisnog položaja nema izlaz na otvoreno more, a sporazum koji je bio parafiran nikad nije potpisan, a kamo li ratificiran, pa stoga nije mogao proizvesti nikakve pravne učinke.

S druge pak strane, Slovenija kao država s nepovoljnim zemljopisnim položajem ima legitimne interese na korištenje viškova riba u eventualnom području hrvatskog isključivog gospodarskog pojasa ako on bude proglašen, kao što je potpuno legitiman i njezin interes za sudjelovanje u ekološkoj zaštiti Jadrana. O ovim pitanjima Hrvatska je spremna razgovarati sa Slovenijom kao s dobrim susjedom.

Na kraju sastanka dr. Šimonović izrazio je nadu da će predstojeći bilateralni sastanak imati format koji će omogućiti uspješnu sadržajnu raspravu te da će doprinijeti boljem međusobnom razumijevanju i suradnji. Veleposlanik Bekeš najavio je da će o hrvatskim stavovima žurno izvijestiti svoju vladu te da se nada da će bilateralni razgovori pomoći da se uspješno riješe sporna pitanja.



Priopćenja