Zamjenik Klisović u Teheranu s hrvatskim tvrtkama

Zamjenik ministrice Joško Klisović boravio je 9. i 10. lipnja u službenom posjetu Islamskoj Republici Iran. Na sastancima koje je u Ministarstvu vanjskih poslova u Teheranu...

Zamjenik ministrice Joško Klisović boravio je 9. i 10. lipnja u službenom posjetu Islamskoj Republici Iran. Na sastancima koje je u Ministarstvu vanjskih poslova u Teheranu održao s prvim zamjenikom ministra Majidom Takht Ravanchijem i zamjenikom ministra Mortezom Sarmadijem razgovarao je o daljnjem razvoju bilateralnih odnosa i o temama od regionalnog i globalnog političkog značaja. Domaćini su upoznali zamjenika Klisovića sa svojim pregovaračkim pozicijama u procesu 5+1 o nuklearnom pitanju, tj. zahtjevu za korištenjem nuklearne energije isključivo u miroljubive svrhe. Iranska strana izrazila je zadovoljstvo ulogom Europske unije u ovom procesu i umjereni optimizam oko tijeka sljedeće runde pregovora koja će se narednih dana održati u Beču.

Na sastanku s predsjednikom parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, obranu i nacionalnu sigurnost Alaeddinom Boroujerdijem razgovaralo se o stanju na širem Srednjem istoku, uključujući Siriju, Irak, Libiju, Irak i Afganistan, pri čemu su se sugovornici složili oko potrebe kontinuirane borbe protiv ekstremizma i terorističkih skupina.

Sa zamjenikom Klisovićem u Iranu su boravili i predstavnici dvanaest hrvatskih kompanija zainteresiranih za rad na iranskom tržištu te predstavnici HGK i HBOR-a. Uz gospodarske forume u gospodarskoj komori grada Alborza i nacionalnoj iranskoj gospodarskoj komori, za kompanije je organizirano i uspješno predstavljanje u više državnih ministarstava te povezivanje s predstavnicima iranskih kompanija i institucija.



Priopćenja