Pomoćnik ministrice Marušić s izaslanstvom litavsko-hrvatske skupine prijateljstva

Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić primio je u utorak, 10. lipnja, izaslanstvo litavsko-hrvatske skupine prijateljstva u litavskom Parlamentu, koje boravi u Zagrebu...

Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić primio je u utorak, 10. lipnja, izaslanstvo litavsko-hrvatske skupine prijateljstva u litavskom Parlamentu, koje boravi u Zagrebu od 9. do 11. lipnja.

Pomoćnik Marušić zahvalio je na spremnosti Litve da pomogne Hrvatskoj sa svojim iskustvima i znanjima kroz tehničke konzultacije s najboljim litavskim ekspertima za Europsku uniju kroz twinning light projekt Hrvatske i Litve Jačanje kapaciteta MVEP-a u obavljanju uloge nacionalnog koordinatora EU poslova. Glavni cilj projekta je unapređenje sustava koordinacije u području europskih poslova čiji je nacionalni koordinator Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. U pogledu monetarne unije izražena je podrška obiju zemalja daljnjem jačanju koordinacije ekonomskih politika, te posebice činjenica da Litva 1. siječnja 2015. ulazi u eurozonu.

Potpredsjednik Odbora za europske poslove litavskog Parlamenta Emanuelis Zingeris istaknuo je važnost prijateljskih odnosa između dviju zemalja, te je istaknuo kako je Litva od početka snažno i bezuvjetno podupirala što skoriji ulazak Hrvatske u punopravno članstvo EU i NATO. Obostrano je izraženo zadovoljstvo produženjem rada Ureda u Zagrebu i Vilniusu.

Razgovaralo se i o mogućoj suradnji u okviru politika Europske unije, te je zaključeno da je suradnja moguća u nizu područja. Pomoćnik Marušić je predstavio prioritete Republike Hrvatske unutar Europske unije. Sugovornici su iskazali zabrinutost zbog posljednjih događaja u Ukrajini i razgovarali o aktualnoj situaciji. Suglasili su se o važnosti politike proširenja Europske unije i Istočnog partnerstva.

I jedna i druga strana istaknule su iznimnu važnost energetike za sigurnost i konkurentnost Europske unije. U području energetike kao projekt od posebnog strateškog značaja litavska strana vidi dovršetak izgradnje LNG terminala „Independence“ u luci Klaipeda do kraja 2014. Pomoćnik Marušić je predstavio hrvatske energetske projekte (LNG terminal, Jadransko-jonski plinovod, istraživanje i eksploataciju ugljikovodika i druge), te izrazio želju za međusobnom podrškom i suradnjom.



Priopćenja