Zajedničko priopćenje Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Republike Hrvatske Europskoj uniji

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović predvodila je izaslanstvo Republike Hrvatske koje je sudjelovalo danas, 26. travnja 2005. u Luksemburgu, na prvom sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Europske unije i Republike Hrvatske,. Nakon sastanaka je doneseno zajedničko priopćenje u kojemu stoji

„Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje (VSP) Republike Hrvatske Europskoj uniji održalo je svoj prvi sastanak u utorak, 26. travnja 2005. Izaslanstvo Europske unije je predvodio predsjednik Vijeća Jean Asselborn, potpredsjednik Vlade, ministar za vanjske poslove i useljeništvo Luksemburga. Dr. Javier Solana, visoki predstavnik za Zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku/glavni tajnik Vijeća EU, Olli Rehn, povjerenik za proširenje, i veleposlanik John Grant, stalni predstavnik Velike Britanije pri Europskoj uniji, također su sudjelovali na sjednici kao članovi Trojke. Hrvatsko izaslanstvo predvodila je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović.

Prva sjednica VSP-a nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), 1. veljače 2005., označava novu fazu unaprijeđenih odnosa i suradnje između Europske unije i Hrvatske.

VSP je naglasilo da je budućnost Hrvatske unutar Europske unije kao punopravne članice. Podsjetilo je da je Europsko vijeće u lipnju 2004. odlučilo da je Hrvatska kandidatkinja za članstvo te da će se sazvati bilateralna međuvladina konferencija za početak pregovora. Hrvatska je izvijestila o pripremama za pristupne pregovore i pregovaračkoj strukturi koja je uspostavljena. Europska unija je ponovila da će bilateralna međuvladina konferencija biti sazvana uz zajedničku suglasnost čim Vijeće Europske unije potvrdi punu suradnju Hrvatske s Međunarodnim kaznenim Tribunalom u Haagu.

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje je preispitalo napredak koji je Hrvatska ostvarila u Procesu stabilizacije i pridruživanja (PSP), osobito u svjetlu Europskoga partnerstva iz rujna 2004. VSP je pozdravilo to što je Hrvatska usvojila svoj Nacionalni program za pridruživanje Europskoj uniji kao odgovor na Europsko partnerstvo. Europska unija je podsjetila da je u okviru uvjetovanosti Procesa stabilizacije i pridruživanja puna suradnja s Međunarodnim Tribunalom u Haagu bitan preduvjet za otvaranje pristupnih pregovora te je pozvala Hrvatsku da bez odgode poduzme neophodne korake za rješavanje toga pitanja. Premda je povratak izbjeglica i dalje glavni izazov za Hrvatsku, VSP je pozdravilo nedavno preuzimanje obveze Hrvatske, zajedno s Bosnom i Hercegovinom te Srbijom i Crnom Gorom, na regionalnoj ministarskoj konferenciji u Sarajevu u siječnju 2005., za rješavanje svih još otvorenih pitanja vezanih uz povratak izbjeglica kako bi to do kraja 2006. bilo konačno riješeno.

Glede prava manjina, VSP je zabilježilo pozitivan napredak koji treba nastaviti, ponajprije glede povećane uloge manjina u javnome životu. Što se tiče reforme pravosuđa, unatoč nekim nedavnim pozitivnim koracima, stanje u pravosuđu još uvijek predstavlja veliki izazov. VSP je pozdravilo napredak ostvaren u regionalnoj suradnji te je potaklo Hrvatsku da nastavi svoja pozitivna nastojanja.

Glede gospodarskih kriterija, VSP je pozdravilo postignutu makroekonomsku stabilnost Hrvatske, naglašavajući da Hrvatska treba odlučnije nastaviti fiskalnu konsolidaciju. VSP konstatiralo je da će nastavak provedbe programa reformi, uključujući restrukturiranje i privatizaciju poduzeća te unaprjeđenje poslovnoga okruženja, omogućiti Hrvatskoj da se srednjoročno nosi s konkurentskim pritiskom i tržišnim snagama unutar Unije.

Europska unija je prepoznala znatne napore koje je Hrvatska započela radi ostvarivanja daljnjega napretka u usklađivanju svojega zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije, osobito na područjima vezanima za unutarnje tržište i trgovinu. VSP je, međutim, ponovilo da se ti napori moraju nastaviti te da Hrvatska treba jačati administrativne i pravosudne strukture nužne za učinkovitu provedbu i primjenu usklađenog zakonodavstva.

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje je pozdravilo činjenicu da će Hrvatska kao kandidatkinja za članstvo moći koristiti sve predpristupne instrumente Europske unije. Ti instrumenti pomoći će Hrvatskoj u pripremi za buduće pristupanje na raznim područjima te će dovesti do povećanja financijske pomoći. VSP je podsjetilo da za 2005. ta financijska sredstva iznose 105 milijuna eura (PHARE: 80 milijuna eura; ISPA: 25 milijuna eura).

VSP je također razmotrilo trenutno stanje provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Europska unija je podsjetila na to da će puna provedba SSP-a pomoći Hrvatskoj u njezinim pripremama za članstvo u Europskoj uniji. VSP je primilo na znanje aktivnosti Hrvatske za sklapanje bilateralnih konvencija o regionalnoj suradnji.

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje je raspravljalo o zbivanjima na Zapadnom Balkanu. Europska unija je pozdravila doprinos Hrvatske regionalnoj stabilnosti i njezinu sve veću ulogu u regionalnim inicijativama za suradnju. VSP je raspravljalo o borbi protiv terorizma i o neširenju oružja za masovno uništenje. U tom pogledu stranke su se dogovorile oko usvajanja zajedničke izjave o ta dva pitanja kao o prvome koraku. Europska unija je pozdravila redovito pristajanje Hrvatske uz zajedničke stavove koje usvaja Europska unija u vanjskoj i sigurnosnoj politici. Također je pozdravila stalnu potporu Međunarodnome kaznenome sudu te opredjeljenje Hrvatske za očuvanje integriteta Rimskoga statuta.“




Priopćenja