Za šest dana započinje primjena pravnog režima Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa Republike Hrvatske

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske podsjeća da 3. listopada 2004., sukladno Odluci Hrvatskog sabora od 3. listopada 2003., započinje primjena Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa Republike Hrvatske

Ministarstvo vanjskih poslova naglašava da se, sukladno Odluci Hrvatskog sabora od 3. lipnja 2004., pravni režim Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa Republike Hrvatske neće primjenjivati na brodove koji plove pod zastavom država članica Europske unije do sklapanja Ugovora o partnerstvu u ribarstvu između Europske zajednice i Republike Hrvatske. Hrvatska aktivno djeluje na pripremama za početak pregovora o Ugovoru o partnerstvu u ribarstvu s Europskom unijom te poduzima odgovarajuće mjere za unaprjeđenje i zaštitu interesa hrvatskih ribara. Za primjenu Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa važan je i rad Koordinacije Vlade Republike Hrvatske za usklađivanje obavljanja poslova nadzora i zaštite unutarnjih morskih voda, teritorijalnog mora i Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa Republike Hrvatske.

Ministarstvo vanjskih poslova napominje da početak primjene Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa Republike Hrvatske ni u kojem slučaju neće utjecati na slobodu plovidbe i uživanje prava trećih država u skladu s Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora kao i s običajnim međunarodnim pravom.

Uz skori početak primjene pravnog režima Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa, Ministarstvo vanjskih poslova želi iskazati punu opredijeljenost Republike Hrvatske za snaženje dobrosusjedskih odnosa te još jednom potvrditi punu spremnost Republike Hrvatske za nastavak suradnje i otpočinjanje dijaloga s Europskom komisijom i zainteresiranim državama Europske unije u cilju jačanja zajedničkog partnerskog djelovanja na području zaštite bioloških resursa i morskog okoliša u Jadranu.



Priopćenja