Državni tajnik Biščević razgovarao u Zagrebu s Izvršnim tajnikom Organizacije za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih pokusa Hoffmannom

Državni tajnik za politička pitanja Hido Biščević primio je u Ministarstvu vanjskih poslova u Zagrebu Izvršnog tajnika Organizacije za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih pokusa (CTBTO) Wolfganga Hoffmanna.

Izvršni tajnik Hoffmann je zamolio državnog tajnika Biščevića da Republika Hrvatska kao zemlja koja je ratificirala Ugovor ohrabri zemlje u regiji na ratifikaciju tog dokumenta. Hoffmann je ujedno ponudio pomoć Hrvatskoj u uspostavljanju Nacionalnog centra podataka koji bi koristio informacije Međunarodnog sustava podataka Organizacije za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih pokusa .

Državni tajnik Biščević je izvijestio izvršnog tajnika Hoffmanna da je ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul prije pet dana u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku u govoru na Ministarskom sastanku izrazio podršku Ugovoru za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih pokusa. Hrvatska je spremna iskoristiti svoj utjecaj i prijateljske odnose kako bi potaknula ratifikaciju u susjednim državama, koje to još nisu učinile.

Državni tajnik Biščević je istaknuo da je Hrvatska zainteresirana za otvaranje Nacionalnog centra podataka i da razmatra prijedlog Organizacije za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih pokusa o održavanju terenske vježbe 2006. godine na hrvatskom teritoriju. Biščević je izrazio uvjerenje da će napori i ustrajan rad izvršnog tajnika Hoffmanna pridonijeti djelovanju Organizacije za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih pokusa.



Priopćenja