Virtualna poruka državne tajnice Andreje Metelko-Zgombić sudionicima Balkan Foruma 2021

Virtualna poruka državne tajnice Andreje Metelko-Zgombić sudionicima Balkan Foruma 2021

Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić obratila se virtualnom porukom sudionicima sastanka Balkan Forum, koji se na temu održivog razvoja Balkana u razdoblju nakon pandemije Covid-19 održava 24. i 25. rujna 2021. u Solunu.

Balkan forum je međusektorska platforma namijenjena raspravi o načinima unaprjeđenja održivog razvoja. Održava se jednom godišnje i okuplja predstavnike vlada, gospodarstva, nevladinog sektora i akademske zajednice iz država ZB6, Bugarske, Rumunjske, Grčke i Turske. Ove godine uvršten je u program grčkog predsjedanja Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (South East Europe Cooperation Process – SEECP).

Državna tajnica je podsjetila da je SEECP specifičan okvir regionalne suradnje posvećen stabilnosti i ukupnom napretku jugoistočne Europe.

Okvir za oporavak regije JI Europe nakon pandemije postavljen je kroz Ekonomski i investicijski plan Europske komisije, Zajedničko regionalno tržište i Zelenu agendu za zapadni Balkan, kao i kroz Strategiju SEE 2030, čija će provedba dodatno potaknuti provedbu potrebnih reformi na njihovom europskom putu.

Državna tajnica je istaknula kako Republika Hrvatska kontinuirano zagovara nastavak politike proširenja EU-a na države zapadnog Balkana te napredak svake države prema vlastitim postignućima. Naglasila je posvećenost Republike Hrvatske oporavku regije u razdoblju nakon pandemije, uključujući i kroz nabavu i donaciju cjepiva.

Zaključno je izrazila spremnost Republike Hrvatske na  kontinuiranu pomoć susjednim zemljama u provedbi Ciljeva održivog razvoja, kako bilateralno tako i putem mehanizama te inicijativa EU.



Priopćenja