Ministar Grlić Radman s predstavnicima gradske vlasti Chicaga o Meštrovićevom spomeniku

Ministar Grlić Radman s predstavnicima gradske vlasti Chicaga o Meštrovićevom spomeniku

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman kazao je novinarima da su ga vijećnici grada Chicaga i zamjenik gradonačelnice uvjerili da uklanjanje spomenika Indijancima (Strijelac i kopljanik) Ivana Meštrovića nije izgledno.

"Danas sam iz prve ruke dobio od zamjenika gradonačelnice i vijećnika u gradskom vijeću informaciju kako u samom gradskom vijeću zapravo ne vlada raspoloženje da bi se taj spomenik maknuo", kazao je novinarima u Chicagu ministar Grlić Radman.

Spomenik je izrađen u Zagrebu te je 1928. godine postavljen na sadašnju lokaciju na ulazu u Grant Park u Chicagu. Ministar je istaknuo kako je Ivan Meštroviću bio najveći hrvatski kipar i jedan od vodećih kipara u svijetu svoga doba te da je njegova umjetnost bila posvećena duhovnosti, poeziji i povijesti, kao i potrazi za slobodom. Odbijajući živjeti pod totalitarnim režimima, utočište je pronašao u SAD-u, gdje je živio i stvarao dugi niz godina, također postajući državljaninom SAD-a. Skulpture Ivana Meštrovića predstavljaju američke Indijance u njihovoj punoj snazi, ponosu, dostojanstvu i slavi, poštujući njihovo naslijeđe te je riječ o vrhunskim, svjetski poznatim remek-djelima i prepoznatljivim znamenitostima Chicaga.

Ministar Grlić Radman je kazao da je "više puta postavio pitanje" o Meštrovićevom spomeniku te "dobio uvjeravanja da možemo gajiti optimizam i da nitko ne vjeruje da bi taj spomenik, takvog svjetskog značaja, bilo pametno micati". Istaknuo je da je Meštrovićev spomenik dio američke kulturne baštine i "svojevrsni svjetski brend" pored kojega se "okupljaju mnogi turisti", a Chicago Bullsi slave svoje pobjede. "Prema tome to je brend Chicaga. Puno više su mi govorili o značaju tog spomenika, nego što sam mogao očekivati", kazao je šef hrvatske diplomacije.

"To će biti jedna rasprava koja će istina duže trajati. Raspoloženje koje vlada upravo je takvo da nikome nije u interesu da se taj spomenik makne", dodao je.
Ministar Grlić Radman napomenuo je i da su hrvatski diplomati odmah razgovarali s najvažnijim akterima inicijative. Istaknuo je kako je iz Centra američkih Indijanaca (American Indian Center) u Chicagu dobiveno pozitivno mišljenje o skulpturama te da je pohvaljen proaktivni pristup i otvorenost za raspravu o ovoj temi s hrvatske strane. Podršku za ostanak skulptura na trenutnoj lokaciji izrazili su i hrvatsko-američka zajednica Chicaga, čikaški nadbiskup te pojedini gradski vijećnici.

Ministar Grlić Radman se u Chicagu susreo se i s hrvatskom zajednicom u Chicagu. Zahvalio im je na velikoj novčanoj i humanitarnoj pomoći Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata te na "osvještavanju američkih i svjetskih političara o nužnosti priznanja Hrvatske".

"Koristimo svaku priliku izraziti zahvalnost. Da nije bilo pomoći hrvatske dijaspore u tim teškim trenucima, teško je predvidjeti u kojem bi smjeru išle sve te situacije vezane za priznanje Hrvatske", dodao je šef hrvatske diplomacije.

Ministar je, također, održao i sastanak s glavnom rizničarkom Chicaga Marijom Papas, s kojom je razgovarao o Sporazumu o izbjegavanju dvostrugog oporezivanja.

Izvor: Hina/MVEP



Priopćenja