Vijeće za vanjske poslove o Ukrajini i Južnom susjedstvu

Izjavu prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić poslušajte ovdje


Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjeluje danas na sastanku Vijeća za vanjske poslove u Luxembourgu. Ministri vanjskih poslova EU razgovarali su danas o Ukrajini i to s novim ukrajinskim ministrom vanjskih poslova, koji je izvijestio o trenutnoj situaciji u zemlji i odgovarao na pitanja država članica EU o u kojoj mjeri Ukrajina smatra korisnima aktivnosti koje EU radi po pitanju smirivanja situacije. Govorilo se i o trilateralnim razgovorima EU-Ukrajina-Rusija o potpisivanju preostalih dijelova Sporazuma o pridruživanju i slobodnoj trgovini kako bi se došlo do zajedničkog stava o mogućnosti funkcioniranja i neštetnog djelovanja u odnosima Ukrajine i Rusije. Ministri su izrazili spremnost za daljnju gospodarsku i financijsku pomoć Ukrajini za financijsku stabilizaciju zemlje, a govorilo se i o mogućnosti liberalizacije viznog režima EU prema Ukrajini. EU je spremna aktivirati i oštrije sankcije ako se situacija u Istočnoj Ukrajini drastično pogorša, istaknula je ministrica Pusić. Kazala je i kako EU ministri daju podršku mirovnom planu predsjednika Porošenka i njegovoj provedbi.

Na sastanku je riječi bilo i o Južnom susjedstvu, posebno o Siriji, Libiji te Egiptu nakon predsjedničkih izbora u zemlji. Istaknuto je kako je provedba izbora dobar korak u pravcu stabiliziranja situacije u Egiptu, ali uz istovremen i korak unatrag zbog presuda novinarima Al Jazeere i presudama sa smrtnom kaznom u zemlji.

Ministri vanjskih poslova EU razgovarat će i o situaciji u Iraku s posebnim izaslanikom UN-a za Irak.

Ministrica Pusić s kolegama je razgovarala i o situaciji vezanoj uz poplave u Hrvatskoj, BiH i Srbiji, naglasivši kako su neke države konkretno uskočile u pomoć oko aktualnog pitanja zaprašivanja komaraca, budući da je zbog administracije u EU razmatranje dodjele financijske pomoći iz EU izvora još uvijek u tijeku.


Izjavu prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić poslušajte ovdje:

Video:

 

 

 

 

 

 



Priopćenja