Veleposlanik mr. Rade Marelić predao je vjerodajnice predsjedniku Republike Kolumbije Alvaru Uribeu i time preuzeo dužnost prvog akreditiranog hrvatskog veleposlanika u Kolumbiji

Prilikom razgovora s kolumbijskim predsjednikom Uribeom, obostrano je izražena želja za intenzivnijim razvojem bilateralnih odnosa

Prilikom razgovora s kolumbijskim predsjednikom Uribeom, obostrano je izražena želja za intenzivnijim razvojem bilateralnih odnosa. Predsjednik Uribe kazao je kako Republiku Hrvatsku vidi kao buduću članicu Europske unije, te pozdravio akreditiranje prvog hrvatskog veleposlanika u Republici Kolumbiji i napomenuo kako to označava novi prisniji odnos dviju zemalja što treba rezultirati jačanjem gospodarske i kulturne suradnje.

Veleposlanik Marelić izvijestio je predsjednika Uribea kako u Kolumbiji živi oko četiri tisuće hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka i izrazio uvjerenje kako oni mogu pridonijeti boljoj suradnji između dvije zemlje.

Prethodno se veleposlanik Marelić sastao s ministrom vanjskih poslova Republike Kolumbije Jaimeom Bermudezom Marizaldeom kojem je predao preslike vjerodajnica, te ga, nastavno na ministrov interes, izvijestio o tijeku hrvatskog pregovaračkog procesa za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

Isto tako, veleposlanik Marelić održao je sastanak s ravnateljicom Uprave za Europu u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Kolumbije, Victorijom Senior. Sugovornicu je upoznao s aktualnom političkom situacijom u Republici Hrvatskoj, odrednicama i postignućima na području vanjske politike, povijesnom i kulturnom nasljeđu, te stanju u regiji. Ravnateljica Senior naglasila je kako s interesom prati razvoj regije jugoistočne Europe i izrazila želju za što skorijim ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Tijekom boravka u Republici Kolumbiji, veleposlanik Marelić susreo se i s predstavnicima hrvatske iseljeničke zajednice.



Priopćenja