Veleposlanik Madey predao je glavnom tajniku VE Walteru Schwimmeru isprave kojima RH ratificira tri izuzetno značajna pravna instrumenta...

Stalni predstavnik Republike Hrvatske pri Vijeću Europe, veleposlanik Neven Madey, predao je 28. studenog 2003. godine glavnom tajniku Vijeća Europe Walteru Schwimmeru isprave kojima RH ratificira tri izuzetno značajna pravna instrumenta: Konvenciju o zaštiti ljudskih prava i dostojanstva ljudskog bića u pogledu primjene biologije i medicine: Konvencije o ljudskim pravima i biomedicini, te dva pripadajuća protokola - Protokol o zabrani kloniranja i Protokol u svezi presađivanja organa i tkiva ljudskog porijekla.

Hrvatska je među prvim zemljama članicama Vijeća Europe ratificirala temeljne europske međunarodnopravne instrumente na području biologije i medicine koji odražavaju najnovija znanstvena dostignuća.

Konvencija o ljudskim pravima i biomedicini je prvi obvezujući međunarodni instrument glede zaštite dostojanstva, prava i sloboda ljudskog bića u odnosu na napredak znanosti i medicine. Dodatni protokol uz Konvenciju o ljudskim pravima i biomedicini o zabrani kloniranja jedini je obvezujući pravni tekst u ovom području koji striktno zabranjuje svaku intervenciju čiji je cilj stvaranje ljudskog bića genetskim putem. Dodatni protokol uz Konvenciju o ljudskim pravima i biomedicini u svezi presađivanja organa i tkiva ljudskog porijekla utvrđuje opća načela i specifične odredbe za uzimanje organa i tkiva na živim ili umrlim osobama.

 



Priopćenja