Veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Sjevernoj Makedoniji Nives Tiganj na ministarskom sastanku SEECP-a

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Sjevernoj Makedoniji Nives Tiganj sudjelovala je 27. ožujka 2024. u Skopju na sastanku ministara europskih poslova država sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).
 
Na sastanku su razmijenjena mišljenja o aktualnom trenutku u procesu proširenja EU-a te o ključnim reformama za gospodarsku integraciju zemalja zapadnog Balkana.
 
Veleposlanica Tiganj je izrazila podršku Republike Hrvatske nastavku procesa proširenja Europske unije za sve zemlje kandidatkinje. Pozdravivši odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, izrazila je nadu u daljnji napredak svih zemalja zapadnog Balkana na putu u EU, u skladu s pristupom temeljenim na zaslugama i pojedinačnim postignućima u ispunjavanju kriterija.
 
Govoreći o političkoj, gospodarskoj i društvenoj transformaciji zapadnog Balkana, veleposlanica Tiganj pozvala je zemlje regije na nastavak provedbe reformi potrebnih za uspostavu Zajedničkog regionalnog tržišta, projekta koji je važan i u kontekstu Plana rasta za zapadni Balkan.
 
Istaknula je kako Republika Hrvatska potiče zemlje u regiji da ulože dodatne napore u ispunjavanje utvrđenih kriterija, posebice u temeljnim područjima vladavine prava i demokracije, koji ostaju kamen temeljac procesa proširenja.

Ostale vijesti