Usavršavanje za mlade diplomate zemalja jugoistočne Europe „Global Challenges and EU policy making“

  • Slika
Služba za prijenos znanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova, u suradnji s Njemačkom agencijom za međunarodnu suradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit - GIZ), u okviru programa Regional Fund, organizirala je usavršavanje za mlade diplomate zemalja jugoistočne Europe. Usavršavanje pod nazivom „Global Challenges and EU Policy making“ održano je 1. i 2. prosinca 2022. godine u Zagrebu s ciljem uključivanja mladih diplomata u kreiranje vanjske politike EU-a i jačanja njihovih sposobnosti za diplomatsko djelovanje i pregovaranje u EU okruženju.
Sudionici su imali prilike čuti kako funkcionira Europska unija, njene institucije i međuinstitucionalni dijalog. Kroz praktične radionice na temu diplomatskog protokola, diplomatskog dopisivanja, javnog nastupa i diplomatskog pregovaranja mladi diplomati jačali su svoje kompetencije za učinkovitije predstavljanje nacionalnih interesa i proces pregovora s EU-om. Usavršavanje je omogućilo i uvid u aktualna kretanja u procesu europskih integracija kao i neposrednu razmjenu znanja i iskustava mladih diplomata iz zemalja u EU pristupnom procesu.
Ravnateljica Diplomatske akademije Lada Muraj održala je uvodnu radionicu o suvremenoj diplomatskoj praksi, a predavanja su održali i načelnica Sektora za EU dokumentaciju Marija Kaluđer, bivša šefica Diplomatskog protokola Emilija Vučinić Margeta, bivša glasnogovornica u MVEP Ivana Crnić te stručnjak za područje pregovora s EU-om Dalibor Matić. Osim stručnjaka iz hrvatske administracije, uključeni su bili i vanjski stručnjaci s iskustvom u pregovorima s EU-om – bivši glavni pregovarač Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović, i stručnjakinja na temu komuniciranja u diplomatskoj praksi Boška Trbojević.
Usavršavanje je vrlo pozitivno ocijenjeno od strane sudionika te je zbog svoje primjenjivosti uvrštena u zajednički plan aktivnosti GIZ-a i Službe za prijenos znanja u sljedećoj godini.

Ostale vijesti