U Budvi održan sastanak upravljačkih odbora regionalnih mreža u okviru projekta „Promocija EU integracija u Jugoistočnoj Europi“ - Regional Fund (RF)

  • Slika
Zajednički sastanak upravljačkih odbora regionalnih mreža u okviru projekta „Promocija EU integracija u Jugoistočnoj Europi“ - Regional Fund (RF) održan je od 30. studenoga do 2. prosinca 2022. u Budvi. Projekt od 2012. godine financira Njemačko savezno ministarstvo za gospodarsku suradnju i razvoj s ciljem poticanja regionalne suradnje između zemalja zapadnog Balkana (BiH, Srbije, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije) u procesu pristupanja EU. Projekt provodi Njemačka agencija za međunarodnu suradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ). Hrvatska  u ovoj mreži ima ulogu partnera, odnosno predlaže i osmišljava sadržaj aktivnosti te nominira hrvatske stručnjake za zajedničke programe u kojima se prenosi hrvatsko iskustvo i praksa pretpristupnog procesa EU. U dosadašnjem razdoblju, u partnerstvu GIZ-a i Službe za prijenos znanja MVEP-a ostvareno je više od 100 aktivnosti. 

Cilj sastanka bio je izrada operativnih planova za 2023. godinu. Voditeljica projekta, gđa Gudrun Kramer, predstavila je nove prioritetne teme u predstojećem razdoblju: digitalizacija te vanjska i razvojna politika s fokusom na uključenje žena i ranjivih skupina društva. Najavila je i osnivanje nove, pete regionalne mreže koja će se baviti temama vezanima uz digitalizaciju.

Predstavnici institucija nadležnih za EU integracije iz zemalja zapadnog Balkana iskazali su svoje potrebe po pojedinim pregovaračkim poglavljima te je u skladu s time izrađen plan aktivnosti za sljedeću godinu i dogovoren nastavak suradnje.

Ostale vijesti