U vezi s člankom objavljenim 6. studenog 2003. u Večernjem listu

U vezi s člankom objavljenim 6. studenog 2003. u Večernjem listu pod naslovom "Račan spriječio diplomatska imenovanja usred smjene vlasti" Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske želi ukazati kako bi ministrovi suradnici, o kojima je u članku riječ, trebali na službu u diplomatska, odnosno konzularna predstavništva RH otići u sklopu popuna i rotacije, pa ne može biti riječ o "sprečavanju skandala".

Gospodin Hrvoje Cvitanović predložen je za generalnog konzula u GK RH Trst, s time da ovaj prijedlog tek treba proći uobičajenu, propisima utvrđenu proceduru, koja uključuje očitovanja Vlade RH, Hrvatskog sabora i predsjednika RH. Gospodin Cvitanović je profesionalni diplomat u službi u MVP-u od 1994. godine. Nakon povratka s mandata u VRH u Bernu 2000. godine, g. Cvitanović je 4 godine proveo radeći u Upravi za političku multilateralu, Tajništvu MVP-a te je vodio Ured zamjenice ministra vanjskih poslova i Kabinet ministra.

Gospođa Blaženka Babić je također profesionalni diplomat u službi vanjskih poslova od 1992. godine. Ona je, između ostalog, od 1993. godine do odlaska na mandat u London 1995. godine radila u Kabinetu tadašnjeg ministra vanjskih poslova RH. Nakon povratka s mandata u Londonu, gospođa Babić je bila raspoređena u Odjel za kulturu MVP-a te zatim ponovno u Kabinet ministra vanjskih poslova RH.

Gospođa Natalija Bukovec je kao profesionalni diplomat radila u Kabinetu ministra vanjskih poslova i ujedno je bila v.d. glasnogovornika. Krajem ove godine u GK RH u Los Angelesu biti će upražnjeno mjesto na koje se upućuje gospođa Bukovec.

Raspored diplomata koji nisu šefovi diplomatsko-konzularnih predstavništava u isključivoj je nadležnosti ministra vanjskih poslova. Ministar vanjskih poslova je tijekom 2003. godine potpisao četrdesetak odluka o nastupanju na rad u inozemstvu za diplomate različitog ranga, tridesetak odluka za administrativno-tehničko osoblje, te 20 prijedloga imenovanja veleposlanika i 10 prijedloga za konzule.

Očito je da su novinar i(li) urednik manipulacijom činjenicama željeli krivotvoriti stanje u Ministarstvu tekstom dodatno opremljenim senzacionalističkim naslovom kojim se razotkrila politička zlonamjernost i nepoznavanje materije o kojoj se piše.



Priopćenja