U uzvratnom posjetu Ukrajini boravilo Izaslanstvo Radne skupine za suradnju Republike Hrvatske i Ukrajine

Izaslanstvo Radne skupine za suradnju Republike Hrvatske i Ukrajine, predvođeno predsjednicom Radne skupine, državnom tajnicom za političke poslove Zdravkom Bušić, boravilo je 25. listopada 2018. godine, u uzvratnom posjetu Ukrajini...

Izaslanstvo Radne skupine za suradnju Republike Hrvatske i Ukrajine, predvođeno predsjednicom Radne skupine, državnom tajnicom za političke poslove Zdravkom Bušić, boravilo je 25. listopada 2018. godine, u uzvratnom posjetu Ukrajini. U Kijevu je održalo drugi zajednički sastanak s izaslanstvom istovrsne ukrajinske radne skupine, na čelu s njenim predsjednikom, pomoćnikom ministra vanjskih poslova Ukrajine Vasylom Bodnarom.

Na sastanku se razgovaralo o temama iz djelokruga rada Radne skupine -  o iskustvima Republike Hrvatske u realizaciji mirne reintegracije okupiranih područja, o prijenosu znanja i iskustava Republike Hrvatske iz pristupnog procesa Europskoj uniji, o suradnji u području humanitarnog razminiranja te o jačanju bilateralne kulturne te znanstveno-istraživačke suradnje.

Državna tajnica Bušić, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja RH Ivana Franić, savjetnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH Ivana Fakac i privremena otpravnica poslova Veleposlanstva RH u Kijevu Carmen Floršic također su posjetile Institut za filologiju Kijevskog nacionalnog sveučilišta Taras Ševčenko, gdje su se sastale s rektorom Sveučilišta, akademikom Leonidom Huberskyjem, direktorom Instituta za filologiju prof. Grigorijem Semenyukom, pročelnicom Katedre za slavensku filologiju prof. Olgom Palamarchuk te profesorima, lektorom i studentima kroatistike, kojima su uručeni vrijedni darovi - priručnici, rječnici, gramatike i druga stručna literatura. Pomoćnica ministrice Franić i rektor Hubersky tom su prigodom potpisali Memorandum o osnivanju Centra za hrvatski jezik i kulturu na Kijevskom nacionalnom sveučilištu Taras Ševčenko.
 



Priopćenja