U organizaciji Vlade Republike Hrvatske, u petak, 29. travnja 2011. godine, u Vukovaru je održana „Vukovarska dunavska konferencija“.

Republika Hrvatska organizirala je ovu konferenciju kao partnerska zemlja u okviru Strategije Europske unije za dunavsku regiju, a na njoj su sudjelovali visoki dužnosnici iz 14 zemalja obuhvaćenih Strategijom te dužnosnici institucija Europske unije

Republika Hrvatska organizirala je ovu konferenciju kao partnerska zemlja u okviru Strategije Europske unije za dunavsku regiju, a na njoj su sudjelovali visoki dužnosnici iz 14 zemalja obuhvaćenih Strategijom te dužnosnici institucija Europske unije.

Konferenciju je otvorila predsjednica Vlade Jadranka Kosor, a tijekom njezinog održavanja visokim dužnosnicima pružena je prilika za raspravu o prioritetnim područjima Strategije i njezine uloge u poboljšanju životnih uvjeta na prostoru dunavske makroregije.

Na kraju je održana konferencija za novinare na kojoj su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, povjerenik Europske komisije za regionalnu politiku Johannes Hahn, predsjednica Odbora regija EU Mercedes Bresso i povjerenica Vlade Republike Mađarske za Strategiju EU za dunavsku regiju Etelka Barsi-Pataky.

Ministar Jandroković istaknuo je kako je današnjom konferencijom, prvom nakon njezina usvajanja na Vijeću EU-a 13. travnja, iskazana politička potpora zajedničkoj inicijativi i realizaciji projekata koji će pridonijeti razvoju dunavskog sliva. Održavanje konferencije doprinos je i promociji Hrvatske, kao zemlje značajne za proces dunavske strategije, kazao je ministar.

Istaknuo je pritom kako stupanj razvitka hrvatskih odnosa s Europskom unijom potiče na zajedničko ostvarivanje sinergijskog učinka sa zemljama sudionicama Strategije, koji će dunavsku regiju učiniti prepoznatljivom i snažnom, ne samo u regionalnim, već i u europskim okvirima. Podsjetivši kako aktivnosti unutar Strategije uključuju države članice EU i one koje će to tek postati, izrazio je očekivanje da će njezina provedba pomoći u razvoju svih obuhvaćenih zemalja dunavskog bazena.

Posebno je istaknuo kako se Republika Hrvatska od samog početka, prije godinu i pol dana, aktivno uključila u izradu Strategije EU za dunavsku regiju. Pritom su konzultirana državna tijela, agencije, javni i privatni sektor, te lokalna uprava i samouprava u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiju, kako bi se utvrdili temeljni hrvatski interesi za projektnu suradnju od transnacionalnog značenja. Podsjetio je pritom kako je Republika Hrvatska preuzela obvezu sukoordinatora u dva od jedanaest prioritetnih područja u okviru akcijskog plana dunavske Strategije. Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva sukoordinirati će područje jačanja konkurentnosti poduzeća s Baden−Wurtembergom, a Ministarstvo kulture područje očuvanja bioraznolikosti, krajobraza i kvalitete zraka i tla, s Bavarskom.

Ministar je također istaknuo kako je za razvoj gospodarstva hrvatskog Podunavlja, od visoke važnosti obnova Luke Vukovar i drugih luka, jačanje kapaciteta putničkih i teretnih terminala, te unaprjeđenje cestovnog, željezničkog i zračnog prometa. Osim toga, projekt višenamjenskog kanala Dunav-Sava nosi perspektivu uređenja okoliša, zaštite od poplava, navodnjavanja, učinkovitog upravljanja vodama, kao i druge učinke koji su od interesa za više hrvatskih županija i za susjedne zemlje.

Napomenuvši kako je sudjelovanje u Strategiji EU za dunavsku regiju nastavak hrvatskog proaktivnog pristupa regionalnoj suradnji, ministar je istaknuo njegovu kompatibilnost i s dosadašnjim regionalnim angažmanom Republike Hrvatske, što pridonosi politici proširenja Europske unije.

Zaključno je pritom poručio kako će Hrvatska uskoro, kao najmlađa članica Europske unije, učiniti sve da putem instrumenata dunavske strategije, prenoseći vlastita iskustva, pomogne zemljama-kandidatima iz regije.



Priopćenja