U MVP RH održan božićni i novogodišnji domjenak za predstavnike diplomatskog zbora akreditirane u Republici Hrvatskoj

Na božićnom i novogodišnjem domjenku za predstavnike diplomatskog zbora akreditirane u Republici Hrvatskoj održanom 19. prosinca 2003. godine u Ministarstvu vanjskih poslova RH, ministar vanjskih poslova Tonino Picula se osvrnuo na izazove i uspjehe hrvatske vanjske politike u razdoblju od 2000. do 2003. godine.

U ovih dvanaest godina Hrvatska je bilježila veće i manje uspjehe u politici, "ali danas, moje osobno uvjerenje, kao i moje vlade, je da se Hrvatska čvrsto nalazi u procesu ozbiljnih reformi", istaknuo je ministar Picula. Reforme su se provodile u svim područjima funkcioniranja države, pa su promjene bile uvedene i u vanjsku politiku.

"Izgradnja hrvatskog društva na temelju vrijednosnog sustava europske demokracije jedan je od najvažnijih hrvatskih državnih ciljeva", naglasio je ministar u obraćanju predstavnicima diplomatskog zbora podsjetivši na rezultate koje je Hrvatska ostvarila na putu u Europsku uniju i NATO. Posebno je važnom ocijenio borbu protiv terorizma, u koju se uključila i Hrvatska, jer ništa ne smije poslužiti kao alibi za kršenje ljudskih prava. Isto tako, regionalna politika Republici Hrvatskoj pruža prilike koje treba istražiti, istaknuo je ministar Picula izrazivši uvjerenje da će hrvatska vanjska politika nastaviti istim putem "budući da se temeljni prioriteti vanjske politike ne mijenjaju s izborima".

Poželjevši predstavnicima diplomatskog zbora akreditiranima u RH puno uspjeha u 2003. godini, hrvatski je ministar vanjskih poslova zahvalio na konstruktivnom i sadržajnom dijalogu između dosadašnje hrvatske vlade te vlada njihovih zemalja kao i na pomoći koju su pružile. "Želim izraziti uvjerenje da će se ovaj duh suradnje i konstruktivnog dijalog nastaviti i s novom hrvatskom vladom", poručio je ministar Picula.



Priopćenja