U Ministarstvu održan seminar o unutarnjem tržištu Europske unije

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova 14. svibnja održan je seminar „Unutarnje tržište: upravljanje i zakonodavni izazovi“ za državne službenike koji prate europske poslove i pravne segmente...

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova 14. svibnja održan je seminar „Unutarnje tržište: upravljanje i zakonodavni izazovi“ za državne službenike koji prate europske poslove i pravne segmente jedinstvenog europskog tržišta. Seminar se održava na inicijativu povjerenika Europske komisije za unutarnje tržište i usluge, g. Michela Barniera, a organizirali su ga Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u suradnji s Općom upravom za unutarnje tržište Europske komisije. Stručnjaci EK su prenijeli najnovije informacije o razvoju unutarnjeg tržišta, procesa transponiranja pravne stečevine u ovome području u nacionalna zakonodavstva država članica, te nadzora EK, uključujući postupke povrede pravne stečevine u ovom području.

Pomoćnik ministrice za europske poslove Hrvoje Marušić uvodno je pozdravio okupljene i sudionicima poželio kvalitetnu raspravu. Načelnica Sektora za europske poslove, gđa Bakran-Marcich, se obratila sudionicima seminara istaknuvši važnost unutarnjeg tržišta budući da skorašnje punopravno članstvo RH u EU otvara hrvatskim poduzetnicima pristup tržištu od 500 milijuna ljudi. Hrvatska je snažno predana punoj integraciji u europsko unutarnje tržište od samog početka pristupanja Uniji. Izobrazba ovakvog tipa te suradnja s Europskom komisijom iznimno je važna kako bi hrvatska državna uprava bila u potpunosti spremna odgovoriti svim izazovima integracije. 

Stručnjaci EK su u Hrvatskoj gospodarskoj komori održali predavanje za poslovni sektor pod nazivom „EU servisi za lakše poslovanje na unutarnjem tržištu“ u organizaciji Hrvatske gospodarske komore/Centra za poslovne informacije i Ministarstva gospodarstva. Seminar obuhvaća prezentacije EU servisa, tj. alata namijenjenih  olakšavanju  poslovanja te bržem rješavanju problema vezanim za poslovanje pravnih i fizičkih osoba.



Priopćenja