U Ministarstvu održan sastanak o snažnijem sudjelovanju žena u gospodarstvu i politici

Pomoćnica ministrice za vanjske i europske poslove dr. sc. Vesna Batistić Kos održala je 3. lipnja o. g. koordinacijski međuresorni sastanak o sudjelovanju Republike Hrvatske...

Pomoćnica ministrice za vanjske i europske poslove dr. sc. Vesna Batistić Kos održala je 3. lipnja o. g. koordinacijski međuresorni sastanak o sudjelovanju Republike Hrvatske u međunarodnoj inicijativi „Partnerstvo za jednake budućnosti“. Cilj je inicijative poticanje snažnijeg sudjelovanja žena u dva ključna međuovisna područja u kojima žene po svojoj zastupljenosti kontinuirano zaostaju za muškarcima u skoro svim državama svijeta - politici i gospodarstvu.

Inicijativu „Partnerstvo za jednake budućnosti“ pokrenule su Sjedinjene Američke Države. Na sastanku inicijative održanom u rujnu 2012. godine u New Yorku, na margini zasjedanja Opće skupštine UN-a, prva potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova  Vesna Pusić najavila je pristupanje RH inicijativi te naše sudjelovanje u suradnji partnerske mreže država koje na najvišoj političkoj razini jamče provedbu programa i projekata usmjerenih jačanju položaja i uloge žena u svijetu.

Hrvatska je službeno pristupila inicijativi - „Partnerstvo za jednake budućnosti“ 18. travnja 2013. u Washingtonu na margini proljetnog zasjedanja Svjetske banke. Tom je prigodom predstavljen Nacionalni plan sudjelovanja u inicijativi za razdoblje od 2013. do 2014. godine koji  sadrži četiri ključna područja u kojima će se provoditi mjere osnaživanja žena: I) Promidžba snažnijeg političkog sudjelovanja žena, II) Osnaživanje društvenog i gospodarskog položaja i uloge žena u ruralnim područjima, III) Jačanje ženskog poduzetništva i obrta i poboljšanje pristupa tržištu rada, IV) Međunarodne aktivnosti osnaživanja žena.

Na međuresorskom sastanku razmotrena je provedba Nacionalnog plana sudjelovanja RH u inicijativi, u čijoj provedbi sudjeluju Ured Vlade za ravnopravnost spolova; Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina; Ministarstvo obrane; Ministarstvo unutarnjih  poslova; Ministarstvo poduzetništva i obrta; Ministarstvo rada i mirovinskog sustava; Ministarstvo poljoprivrede; Ministarstvo socijalne politike i mladih; Ministarstvo uprave; Ministarstvo pravosuđa; Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU; Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta; Ministarstvo zdravlja; Ministarstvo financija te Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. U koordinaciju aktivnosti uključene su i nevladine udruge i institucije – Centar za ženske studije; Hrvatska udruga poslovnih žena – Krug; Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje – CESI te Institut za društvena istraživanja u Zagrebu.

Nacionalni plan sudjelovanja Republike Hrvatske u međunarodnoj inicijativi Sjedinjenih Američkih Država Partnerstvo za jednake budućnosti - Equal Futures Partnership za razdoblje od 2013. do 2014. godine

 



Priopćenja