U Europskom gospodarskom i socijalnom odboru u Bruxellesu jučer održana

U zgradi Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) u Bruxellesu, u srijedu 9. srpnja 2008. godine, priređena je „Hrvatska večer“ pod nazivom Colours of Croatia, na kojoj su gosti, mahom iz europskih institucija, imali priliku uživati u paleti boja, zvukova i okusa Hrvatske. „Hrvatska večer“ organizirana je u suradnji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora te Misije RH pri EU

U zgradi Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) u Bruxellesu, u srijedu 9. srpnja 2008. godine, priređena je „Hrvatska večer“ pod nazivom Colours of Croatia, na kojoj su gosti, mahom iz europskih institucija, imali priliku uživati u paleti boja, zvukova i okusa Hrvatske. „Hrvatska večer“ organizirana je u suradnji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora te Misije RH pri EU.

Više od 500 uzvanika, diplomata, europskih dužnosnika i službenika odazvalo se na „Hrvatsku večer“ koju su svečano otvorili Gordan Jandroković, ministar vanjskih poslova i europskih integracija, Dimitris Dimitriadis, predsjednik EGSO-a, te Branko Baričević, hrvatski veleposlanik pri EU. Uz zvukove zagrebačkog ansambla Tango Appassionato, te uz pedesetak fotografija majstora hrvatske fotografije Ive Pervana, također nazočnog, uzvanicima je ponuđena prezentacija hrvatskih gastronomskih specijaliteta.

Europski gospodarski i socijalni odbor je savjetodavno tijelo Europske unije koje na europskoj razini zastupa interese različitih gospodarskih i socijalnih interesnih skupina i smatra se mostom između institucija EU-a i građanskog društva. EGSO, naime, savjetuje Europsku komisiju, Vijeće EU-a, te Europski parlament u zakonodavnom postupku u određenim područjima nadležnosti EU-a.

Obraćajući se nazočnima ministar Jandroković izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom Hrvatske s Europskim gospodarskim i socijalnim odborom, posebice od ožujka 2007. kada je osnovan Zajednički savjetodavni odbor EU-Hrvatska. Ministar Jandroković istaknuo je kako je EGSO uvijek pružao punu podršku pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, a činjenicu da je Hrvatska prva nečlanica EU kojoj je pružena mogućnost da organizira svoju nacionalnu večer u prostorijama EGSO-a ocijenio je dodatnom potvrdom te potpore.



Priopćenja