U Dubrovniku je održan sastanak ministara vanjskih poslova Američko-jadranske povelje

Uz ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića, na sastanku su sudjelovali predstavnici zemalja članica Američko-jadranske povelje - ministri vanjskih poslova Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Makedonije i veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj. Sastanku je nazočio i ministar vanjskih poslova Republike Kosovo na poziv predsjedavajućeg

Današnjim sastankom obilježen je kraj šestomjesečnog predsjedanja Republike Hrvatske Američko-jadranskom poveljom, koju je na tom mjestu naslijedila Republika Makedonija.

U raspravi o aktualnoj političkoj situaciji u regiji ministri su podržali približavanje svih država jugoistočne Europe članstvu u euroatlantskim integracijama, smatrajući kako će to doprinijeti njihovoj dugoročnoj stabilizaciji i političkoj konsolidaciji. Posebno su izdvojili važnost perspektive članstva u NATO-u, koja daje veliki poticaj sveobuhvatnim reformskim naporima u zemljama kandidatima. Spomenute reforme obuhvaćaju ne samo sigurnosna i obrambena pitanja, već prožimaju i druga značajna područja života u ovim državama, uključujući i jačanja demokratskih principa, slobodnog tržišta i vladavine prava.

Ministar Jandroković istaknuo je kako Američko-jadranska povelja predstavlja okvir koji je Hrvatskoj uvelike olakšao pripreme i ulazak u članstvo NATO-a. Poručio je pritom kako je iz tog razloga Hrvatska zadovoljna što danas, kao država članica NATO-a, svojim iskustvom, ali i svojim političkim angažmanom, posebno može pomoći Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori na njihovom putu u NATO.

Ministri su razgovarali i o mogućnostima zajedničkog angažmana u Afganistanu, kao i o mogućnosti da Bosna i Hercegovina i Crna Gora pošalju svoje instruktore koji bi, zajedno s hrvatskim instruktorima već razmještenim u Kabulu, obučavali afganistanske snage sigurnosti.

Ministar Jandroković izrazio je uvjerenje da će i predstojeća konferencija u Kabulu biti prilika za pokretanje niza aktivnosti u cilju stabilizacije stanja i jačanja afganistanskih institucija.

Na sastanku je također bilo govora o aktivnostima vezanima uz javnu diplomaciju, pri čemu je ministar Jandroković podsjetio kako je u svibnju u Zagrebu organizirana radionica o strateškom komuniciranju za predstavnike zemalja članica Američko-jadranske povelje, a prošlog mjeseca održana je i godišnja konferencija o odnosima s javnošću vezanima uz mirovnu misiju ISAF.



Priopćenja