U Cavtatu održan sedmi sastanak I Radnog stola Pakta o stabilnosti...

26. svibnja 2003. godine, u Cavtatu su se na sedmom sastanku I Radnog stola Pakta o stabilnosti, razmatrala temeljna pitanja razvoja lokane demokracije i prekogranične suradnje, razvitka medija, jednakosti spolova, te pitanje mladih i obrazovanja. Na sastanku, kojem je predsjedavala gđa Elisabeth Rehn, sudionici su se složili kako su postignuti značajni rezultati, ali i da je za nastavak uspješnog djelovanja Pakta potrebno usvojiti određene promjene.

Kao prioriteti u skoroj budućnosti označeni su potreba za nastavkom uspješne prekogranične suradnje, ispunjenje Kopenhaških kriterija u cilju ostvarivanja stabilnih demokratskih institucija, provedba procesa pomirenja i pitanje poboljšanja obrazovanja mladih, a sa zadovoljstvom je istaknuto kako su neophodne izmjene zakona o medijima većinom izvršene.

Zajedničko je stajalište da postoji potreba poboljšanja koordinacije i kooperativnosti između Radnih skupina Prvog stola kao i između sva tri Radna stola s ciljem smanjenja troškova i djelotvornijeg rada Pakta o stabilnosti.

Namjera Pakta je da države regije uskoro pređu s regionalnog ownershipa na regionalni leadership, tj. da preuzmu veću političku i financijsku odgovornost, te da kao jedinstvena euroregija povećaju međusobnu suradnju, ali i suradnju s ostatkom Europe. Inicijativa je našla pozitivni odaziv kod sudionika, iako je istaknuto da će bez dobrovoljne financijske pomoći proces reformi biti znatno otežan.



Priopćenja