U Bruxellesu je održan četvrti redoviti sastanak političkog dijaloga Trojke Europske unije i Republike Hrvatske

Glavne teme sastanka bile su odnosi Republike Hrvatske s Europskom unijom, stanje u regiji, odnosi Hrvatske sa susjednim zemljama i međunarodna pitanja. Ministar dr. Žužul iskazao je punu spremnost Vlade Republike Hrvatske za nastavak ispunjavanja kopenhagenskih kriterija i ostalih političkih uvjeta relevantnih za pristup Europskoj uniji. Predstavljen je daljnji napredak u suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju kao i napredak u pitanjima povratka izbjeglica, povrata imovine, zaštite manjinskih prava, reforme pravosuđa te u razvitku dobrosusjedskih odnosa i regionalnoj suradnji.

Ministar dr. Žužul je istaknuo stratešku važnost pravovremenog objavljivanja pozitivnog Mišljenja Europske komisije o zahtjevu Republike Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji, podnesenom u veljači 2003. godine, kao i značaj donošenja političke odluke Europskog vijeća u lipnju ove godine o statusu Republike Hrvatske kao države kandidata i slijedom toga otvaranja pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Predsjedništvo Europske unije je izvijestilo hrvatsko izaslanstvo o raspravama na Vijeću za opće i vanjske poslove Europske unije koje su održane 23. veljače 2004. godine, o situaciji na Bliskom istoku i u Iraku. Razmijenjena su stajališta glede Europske sigurnosne strategije.

Politički dijalog Europske unije i Republike Hrvatske uspostavljen je 29. listopada 2001. usvajanjem Zajedničke izjave Republike Hrvatske i Europske zajednice i njezinih država članica o političkom dijalogu koji omogućava intenziviranje obostranih odnosa u političkim područjima do stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Prvi sastanak političkog dijaloga održan je 30. listopada 2001. u Luxembourgu, drugi 19. veljače 2002., treći 24. veljače 2003. i četvrti jučer, 23. veljače 2004., svi u Bruxellesu.



Priopćenja